Aikido zijn de nieuwetijdse krijgers…

De grondlegger van aikido heeft voorzien dat onze huidige maatschappij behoefte zou hebben aan een nieuw soort krijgers. Aikidoka’s houden niet van vechten, maar willen wel voor zichzelf op kunnen komen zonder anderen te beschadigen. Daarom heeft hij zorgvuldig het zaadje van geweldloosheid gepland in alle technieken. Daar waar de oude krijger ging voor strijd en overwinning buiten zichzelf, gaat de aikidoka op zoek naar de schaduw in zichzelf. Het gaat in aikido over het bemeesteren van interne en externe conflicten door middel van lichaamswerk.

De onbewaakte momenten die we voor onszelf hebben worden steeds schaarser. Telkens wordt onze aandacht gevraagd door de omgeving of door onszelf weer veel te druk te maken. In een dojo is er even rust. Een moment van bezinning waar we even off-line kunnen zijn. We zijn dan in een totaal andere dimensie, een tussentijd, de dimensie van beweging. Daar waar verleden en toekomst er even niet toe doen; waar je alleen mag zijn. Een plek voor de ziel om de verbinding met lichaam en geest te harmoniseren tijdens het doen van de bewegingen. Dat brengt ons dichter bij onszelf.

Aikidoka’s trainen daarmee een hele speciale manier van denken, waarbij de geest niet gevangen wordt in een vast denkpatroon, maar constant in beweging blijft en van visie durft te veranderen. Niet statisch, maar dynamisch in termen van energie, activiteiten en cyclische processen. Aikido betekent groei en roept leven en vooruitgang op. De aikidoka streeft naar een intuïtieve vorm van bewustzijn of wijsheid. Hun beweging wordt dus niet van buitenaf opgelegd, maar wordt getraind vanuit een spontane kracht in zichzelf.

‘Krijgskunst voor zelfontplooiing’

Probeer een gratis proefles!