Vanuit de aikido bond worden per jaar vier seizoenstages georganiseerd. De seizoenstages onderscheiden zich van andere stages omdat deze in principe langer duren dan een dag in combinatie met mogelijkheden om te overnachten. De zomerschool is de oudste en de meest bekende. Deze bestaat sinds 1995. De zomerschool duurt in principe een week en de meeste aikidoka’s kiezen ervoor om meerdere dagen, zo niet een hele week, aanwezig te zijn. Ze overnachten op een camping of bungalow in de omgeving. De zomerschool wordt jaarlijks gegeven in Markelo.

Wilko Vriesman (5e dan), directeur van de DAF, geeft de zomerschool in Markelo. Altijd een waar festijn, waar buiten de reguliere lesstof wordt getreden om kennis te maken met de andere elementen binnen het aikido. De dagen in Markelo zijn opgebouwd uit een ochtenddeel waar gestart wordt met een uur zwaardtraining en daarna aansluitend anderhalf uur aikido. In het middagdeel volgt nogmaals twee uur aikido. Als je dat een week volhoudt heb je 36 uur getraind. Als je normaal een uur per week traint, heb je dus een bijna negen maanden ‘extra’ getraind door hier een week aanwezig te zijn…

Zaterdag 19 juli was de afsluitende dag van Markelo. In de voorbije week is natuurlijk ontzettend veel informatie gegeven door Wilko. De tip die Wilko aan het einde van de stage meegaf, was om één element voor jezelf uit de afgelopen week te halen en deze mee te nemen in je eigen dojo – om daar intensief mee te gaan oefenen voor jezelf. Als een soort mantra.