Het is een beweeg virtuoos die Bruno Gonzalez – leerling van Christian Tissier uit Frankrijk. Ongelooflijk hoe soepel hij zich verplaatst, helemaal met de wapens. Eenmaal per jaar is hij te gast bij Paul Koster in de dojo Kennemerland in Haarlem met een wapenstage. Je moet je vooraf inschrijven bij deze stage met als reden dat er maximaal vijftig personen in de zaal kunnen. Anders ontstaat er een veiligheidsprobleem. Wij waren er op tijd bij en vanuit Aikido Groene Hart een mooie opkomst. De stage zou in totaal vier uur duren met een uurtje pauze ertussen. Het eerste deel werken we met de ‘jo’ en het tweede deel met ‘bokken’. Genoeg parkeerruimte rondom de dojo en goed aan te rijden. Vooraf aan de stage hier en daar een hand schudden en even bijpraten met elkaar met diegenen die je wat minder vaak tegenkomt.

Bruno loopt naar het midden van de mat. De stage vangt aan. Bruno is een soort benchmark voor onze federatie. Een zeer solide lesopbouw die voor alle niveaus prima te volgen was. We staan tegenover elkaar en moeten met de jo eerst tweemaal naar de knie stoten, dan tweemaal naar de buik, gezicht en vervolgens als laatste op het hoofd slaan. Bruno laat tussendoor veel tijd om te oefenen. Dat is wel zo prettig om de technieken in te slijten. ‘You have to control the axis,’ zegt Bruno. Hij laat duidelijk zien dat je de stok niet moet wegslaan, maar dat de richting van de techniek gaat om de as te controleren waarover de aanvaller naar jou toe komt. Hij veegt haast achteloos met zijn hand over de lijn die hij bedoelt, links rechts, links rechts. Dan het wegslaan van de stok van de lijn. Hij bouwt het heel ontspannen op: eerst vier keer shomen en het jo van de lijn halen. Daarna volgen een voor een de andere stoten: naar het hoofd, de buik en de knieën. Alles met dezelfde beweging.

Dan legt de helft van de zaal de jo weg en gaan we naar het ontwapenen. Hij begint met ikkyo. Dezelfde lijn controleren en Bruno slaat over de lijn naar het gelaat van de partner en de slag loopt door in een cirkel-achtige beweging waarna hij door flaneert, met groot gemak. Mooi gedetailleerd demonstreert hij het ontwapenen met zijn knie. Hij merkt op daar aandacht aan te besteden en de techniek helemaal af te maken. Dan naar kokyu nage en als laatste kote gaeshi. De uke wordt gevraagd een atemi te geven aan Bruno om het gevaar van de situatie te duiden. Dan gaat niet goed en hij raakt Bruno per ongeluk vol op zijn kaak. Bruno kijkt geringschattend naar de uke, die verschrikt achteruit schiet. “I will take care off that later,” merkt hij rustig op… Hij loopt steeds in vaste patronen, daarom zien zijn bewegingen er zo rustig uit. Een haast model les opzet met als afsluiter dat je als uke mag varieren in de aanval. Dan een uurtje pauze tussen de stages door om wat te eten.

Het tweede deel aan de slag met het zwaard. Veel aandacht voor de basis verplaatsing van de voeten. We doen er gezamenlijk een aantal. Dan gaan we opnieuw verder met het controleren van de as door eigenlijk exact hetzelfde werk als dat met de jo. We beginnen met shomen en het zwaard van de as en de lijn slaan. Een heel gehakketak door de zaal van kletterende zwaarden. Een prettig geluid voor mij. Gelukkig geen echte zwaarden want dan zouden er heel wat vingers op de mat liggen, knieën en delen van armen. De ikkyo doet hij prachtig. Als hij bij mij opmerkt dat ik de hand van het zwaard moet pakken, krijg ik direct weer een aanwijzing dat ik niet alleen op de hand moet fixeren. Eerst de as en dan pas de hand. Een hele toffe vorm van kokyu nage laat hij zien. Met open stand stapt hij met irimi tenkan in, draait een moment zijn rug naar de partner als hij slaat en komt met kokyu nage naast de partner uit. Vervolgens dezelfde technieken als met de jo en dan als cooling down elkaars budo jasje proberen te raken. De jas iets eruit trekken en daarna met wisselende slag en voeten constant slaan en proberen te toucheren. Een hele degelijke stage.