Wat een briljant idee zeg. Je krijgt een tablet met allerlei plaatjes erop. Het zijn kleine Japanse gerechtjes. Je mag er vijf kiezen per persoon. Als je klikt op het plaatjes komt er een plus één bij te staan. De tablet gaat de tafel rond. Iedereen kiest wat. Dan druk je op de button bestellen en een tijdje later wordt alles op je tafel gezet. Na acht minuten mag je weer bestellen. En dat maximaal twee uur in duurtijd. De eerste ronde laat even op zich wachten, wat logisch is met zo’n grote groep die ineens binnenkomt. We hadden enorme honger, want net een uur op het strand gewandeld. Ongeduldig bestellen we na de acht minuten nog een ronde, want er stond nog niets op tafel. Daarna kunnen we het amper bijhouden. De tafel stroomt vol met bakjes. Van alles wat. Niemand weet natuurlijk meer wat hij of zij besteld heeft, dus alles wordt gedeeld. Wat er lekker of bijzonder uitziet probeer je gewoon. Een geweldig concept met een super goede kwaliteit. We hebben genoten en allerlei nieuwe smaken geprobeerd. Het was super gezellig, het vrijwilligersuitje 2016. Er is keihard gewerkt dit seizoen en niet zonder resultaat. Het AikidoKidsFeest is enorm enthousiast ontvangen door de omgeving. Het is verrassend hoe een groep van zo’n veertig vrijwilligers alleen door passie en inzet iets dergelijks voor elkaar kan krijgen. Petje af hoor.

We verzamelden om 17:00 uur in Katwijk aan Zee. Aan de rand van een park wachten op elkaar. Iemand had een volleybal meegenomen, dus gelijk een groepje voetballers op een klein grasveldje. Met een klein slootje erachter. Wij kregen een grote doos met allerlei schoolspullen voor de weeshuiskinderen. Om op te sturen. Hartelijke dank daarvoor! Natuurlijk binnen twee minuten de bal in de sloot. Een perfecte afleiding van het wachten, want ze zijn met elkaar toch zeker zo’n dertig minuten bezig geweest om de bal er weer uit te halen. Stok. Werkt niet. Stenen gooien, bal juist steeds verder weg. Op enig moment trok iemand zijn schoenen uit en nam de dappere stap. Sloot veel dieper dan we dachten. Eerst tot de enkels, maar al gauw tot boven met middel in de vol met wier beladen sloot. De bal eindelijk te pakken en daar kwamen de laatste aanlopen. Perfect timing. Wat foto’s in het park en daarna een heerlijke strandwandeling. Het was onvoorstelbaar, maar we hadden het hele strand voor ons alleen. In de middag leek het nog wat onheilspellend allemaal, maar toen wij daar aankwamen brak de zon vol door. Wel een stevig windje, maar dat is juist wel lekker op het strand. Je moet dan niet gaan liggen, want dan ben je gelijk gezandstraald. Maar wandelen is heerlijk. De groep waaiert lekker uit. Kinderen voorop. Achter de bal aanrennen. Elkaar omgooien waar het kan. Links door het water en rechts door de duinen.

Het was een verrassing waar we zouden gaan eten. Een van ons redde het net niet aan tijd en die is daarom toen rechtstreeks doorgereden naar het restaurant. Even het zand van de blote voeten afslaan en allemaal naar binnen. Na twee uur heerlijk gegeten te hebben, een kop koffie en weer terug. Rond 21:00 was het aardig bewolkt en een stuk frisser. Als je eenmaal weer loopt, merk je daar niets van. Weer terug op de startlocatie was het wat wikken en wegen: doen we nog een potje volleybal? Ik weet niet meer precies wie, maar ineens waren de kinderen de lijnen aan het trekken op de grond om het veld te markeren. Een scheidsrechter werd aangesteld en iedereen nam posities in. De groepen waren gewoon ontstaan en niet ingedeeld. Er was geen net, dus complete chaos. Mooi schuivers hier en daar. Mensen die ervaring hadden en anderen die dit nog nooit gedaan hadden. Hilariteit alom als een bal op de lijn kwam: de ene groep verontwaardigd schreeuwen dat de bal uit was en de andere nog verontwaardigder dat dit natuurlijk niet het geval was. Iedereen kijkt dan naar de scheids, die gewoon zijn hand uitstak naar een van de kanten. Weer gebrul, maar dat hielp allemaal niets. We hebben enorm gelachen en veel plezier gehad. Drie potjes hebben we gedaan. Toen was het ook haast donker. Zo rond 23:00 uur nog even een ‘klein’ heuveltje over om naar het park te lopen waarachter onze auto’s stonden geparkeerd. Een heerlijk ontspannen avondje om op terug te kijken!