Vitaliteitsbattle Sport & Zaken en NOC*NSF (jun 2014)

Vrijdag 13 juni presenteerde Atos Consulting samen met Sport & Zaken de Vitaliteitsbattle. Met het evenement willen de initiatiefnemers vitaliteit stimuleren in het Nederlandse bedrijfsleven. Gedurende de dag ontwikkelen de deelnemende teams een plan om de sportparticipatie binnen het bedrijfsleven flink te verhogen. Deelnemers van de 2014 editie zijn bijvoorbeeld: Essent, Arboned, Capgemini, Shell en Koning & Hartman. Het vitaliteitsevenement vond plaats in het Hotel en Congrescentrum Papendal in Arnhem en er waren die middag zo’n 16 teams begreep ik van Jeffrey. De teams bestaan uit young professionals van toonaangevende Nederlandse organisaties. De deelnemers schrijven, samen met een senior manager als coach aan hun zijde, een plan van aanpak met als doel de arbeidsproductiviteit binnen het eigen bedrijf te vergroten.

De Stichting Bedrijfsaikido was uitgenodigd om de vitaliteit van de deelnemers zelf even te beproeven. Peter van Lier was daar als een van de gildeleden van de stichting aanwezig. Bedoeling was om een aikido zwaardworkshop te geven aan een groep van 100 personen. De grote congreszaal was voor ons vrijgemaakt. Zwaarden vast op de locatie gelegd en daarna omkleden in de Welness ruimte beneden. In het voorgesprek met Jeffrey van Sport & Zaken, gaf hij aan heel tevreden te zijn over de opkomst. Ook waren er veel senioren managers bij dit jaar, die ook de hele dag gebleven zijn. Voor Sport en Zaken gaat het erom dat de bedrijven Sport echt als vast terugkerend onderdeel op de kaart gaan zetten, en niet af een toe een clinic of iets dergelijks. Wij waren met zeven personen vanuit de Stichting Bedrijfsaikido. Ons eerste grote gezamenlijke evenement als professionals.

We hadden honderd zwaarden in een grote cirkel gelegd met de punt naar het midden. De mensen verzamelden zich om de zwaarden en Wilko vertelde in het kort iets over aikido en de stichting om vervolgens ons allen mee te nemen naar de wereld van de samoerai. Het doel van de bijeenkomst was om op het eind van de workshop als gezamenlijk als één een slag te maken. De deelnemers werden eerst onder de aanwezige aikido instructeurs verdeeld om kort de grondbeginselen aan te leren van het zwaard. Afspraak was om bij het slaan een kiai te oefenen. Toen ik met mijn groepje lekker aan het werk was riep Wilko vanuit het midden van de zaal om eens een proef kiai vanuit de groep te laten horen. Daarna de volgende. Tof om te horen hoe de groepskiai zich zo verspreidde door de zaal.

Vervolgens in twee rijen tegenover elkaar met de opdracht: gezamenlijk heffen en slaan met kiai. Dat is nog heel lastig om met een hele groep tegelijkertijd te doen. Vooral het na de slag laag houden van het zwaard, de neiging bleef bij een aantal om het direct weer te heffen, tot groot vermaak van iedereen. Laatste onderdeel om met zijn allen in een grote cirkel te staan en tegelijk de slag met kiai te maken. Zou het lukken om dit collectief als eenheid voor elkaar te krijgen? Het begin was wat stroef. Wilko veranderde de strategie en maakte er eerst een wave van: om beurten een slag met kiai. Dat was ontzettend lachen. De vreemdste kreten en soms ook nog op de meest bijzondere momenten. Wilko in het midden zou heffen en zonder de tellen moesten we proberen in verbondenheid een slag maken. Een haast tastbaar energieveld gevuld met spanning in de zaal. Wilko heft en ieder schiet nagenoeg simultaan in dezelfde beweging: KIAI!! Daarna een oorverdovende stilte. En wat een power in die stilte zeg. Een waanzinnige ervaring om dit met honderd man tegelijk te doen.