Een spannende dag voor Aikido Groene Hart vandaag. Vier dojohouders van de locaties: Loenen, Woerden, Vleuten en IJsselstein gingen vandaag op voor de laatste stap van de opleiding niveau 3 aikido leraar bij Aikido Nederland. Toch een hele happening waar deze vier docenten keihard gewerkt hebben het laatste halve jaar. Interessante theoretische modules vanuit de bond, extra lessen bij de eigen federaties en natuurlijk vooral veel uitdagende opdrachten in en rondom de eigen dojo. Het praktijkexamen was de laatste stap hierin. Het portfolio was twee weken geleden al goedgekeurd. Alleen het nog even laten zien in de praktijk en de vragen van de ervaren examinatoren kunnen beantwoorden. Deze laatsten kunnen dit tegenwoordig thuis vooraf al bekijken via de Aikido Academie waar de portfolio’s digitaal worden geüpload. Dat zijn wel mooie voordelen van de techniek. Niet meer met de post en wachten in onzekerheid of je portfolio wel of niet op tijd is aangekomen. Ook bij wijzigingen is alles nu zo gepiept. Elke leraar die opgaat voor zijn of haar examen, moet vier van de eigen leerlingen meenemen naar het examen. Deze leerlingen blijven dan de hele ochtend. Ze zijn er dus ook voor de leraren van totaal andere federaties die voor het examen opgaan. Er waren in totaal zeventien leraren die hun proeve van bekwaamheid kwamen etaleren.

Vanuit Aikido Groene Hart waren van diverse locaties leerlingen opgetrommeld. Een gezellig gebeuren waar we met elkaar ‘s morgens om half acht verzamelden op twee locaties: Vleuten en Woerden. Wel erg vroeg hoor voor op een zaterdag, gaven sommigen vooraf aan. Maar iedereen was er die ochtend prima op tijd. Sasja Zunderdorp uit sprak ik in de avond na het examen en vroeg haar hoe ze de dag had ervaren: “Leuk dat Ilse, mijn eigen docente, eerst was. Ze deed het geweldig. Fijn aan haar lessen is dat ze zo heel erg aan de slag gaat met budo doelen en de bewustwording ervan tijdens de lessen. De betekenis van het leren van de technieken. Ze was daarin echt anders dan de anderen. Vooraf duidelijk aangeven welke oefeningen en wat ze wilde bereiken. Achteraf vraagt ze ons dan: is dat bereikt? Bewustwording creëren op die manier, zo een techniek opbouwen in de les, doet iets met je. Ilse brengt daar een extra dimensie in. Je doet zo’n dag echt iets met elkaar. Docenten doen iets voor jou en zo is het ook leuk om weer eens iets terug te kunnen doen. Het heeft iets gezamenlijks, ook met de andere federaties van Aikido Nederland. Ook de andere leraren van Aikido Groene Hart waren erg prettig, helder en brachten vooral veel rust.”

Edwin van der Hoogt vond het allemaal erg goed georganiseerd. “De Jumbo tassen stonden onder de tafels en al het lekkers, water en fruit stond al op tafel. De lessen waren ook erg tof om mee te maken. Ik heb die ochtend alleen de lessen van onze eigen leraren meegemaakt. Hele leuke ervaring, al voor de tweede keer want ik was er ook bij de niveau twee examens van onze docenten. Het trainen met ukes van andere federatie was wel even wennen soms. In bepaalde technieken zit daar toch een andere manier van werken. Soms verwarrend hoe dat ging. We gaven elkaar dan extra uitleg tijdens de les. De leraren waren wel iets zenuwachtig, maar gaven eigenlijk les op een normale manier zoals dat altijd gaat bij ons. Kim Junger had ook genoten: “Omdat je zo ook eens een les kunt meedraaien met andere leraren en stijlen. Erg leuk. Er waren wel overlappingen. Vaak ook net weer even anders werken. Je staat er dan toch weer als een beginneling. Grappig om mee te maken.  Wat goed was om te ervaren, is dat ook ukes van andere federaties het belangrijk vonden om van elkaar te leren. Een open houding naar elkaar, mooi. Niet zozeer beter als de ander. Iedereen was erg aan het werk om de les goed te laten draaien en de docenten te helpen. Plezier maken is belangrijk, zei ook een van de leraren deze dag.

Een hele mijlpaal voor Aikido Groene Hart om er nu ook vier niveau drie aikido leraren bij te hebben. Niveau 2 gaat meer over het assisteren tijdens de lessen. Niveau drie is meer bedoeld voor leraren met een eigen dojo. Er waren dit jaar ook een paar nieuwe modules bijgekomen, zoals het maken van een ondernemers plan en dit met elkaar delen. Wat komt er dan allemaal bij kijken? Goed om deze kennis en ervaring met elkaar onderling binnen de bond te delen. Bij niveau twee krijg je de module didactiek en niveau drie gaat daar weer een stapje verder in. Nu ook echte lesplannen maken en doelen met didactische oefeningen hoe die te bereiken. Wel mooi ook om zo tijdens de opleiding ook eens bij andere federaties in de keuken te kijken hoe zij dat doen. Daar leer je heel veel van, hoor je terug. Er zit ook veel werk in voor de Toetsingscommissie die alle stukken voor de examens moet nakijken en niet te vergeten de examinatoren. Het is mooi zoals we dit onderling met vrijwilligers van de diverse federaties steeds weer voor elkaar krijgen. Toch wel een intensief traject vonden de meeste kandidaten. En dat is het ook. Het brengt Aikido Groene Hart ook op weg naar het weer iets volwassener worden van de vereniging. De vereniging is super trots op deze vier kersverse N3 docenten. En bedanken de leerlingen van alle locaties die hun docenten geholpen hebben deze dag tot een succes te maken. Echt geweldig allemaal!