Het is al weer even geleden, maar dinsdag 23 mei zijn drie leden van de vereniging Aikido Groene Hart met elkaar een zeer bijzonder experiment aangegaan. Peter van Lier, Bas Smeulders en Jurgen van Vliet (die naast aikidoka ook professioneel fotograaf is bij Recapture). Jurgen had een bepaald beeld met aikido foto’s in zijn hoofd. Of we dat konden realiseren in een van de grootste foto studio’s van Nederland in Almere. Bij binnenkomst al direct zeer indrukwekkend. Een grote witte achtergrond met daarop een draaiplateau waar je zo een auto op kon zetten en rond laten draaien. Aan de achterkant een zwart plateau waar wij onze foto’s zouden gaan maken. Via John hadden we zestien puzzelmatten geregeld. Aikido pakken en bokens mee. Daar aangekomen eerst maar eens een bak koffie. We werden voorgesteld aan de studio eigenaar die ons hartelijk ontving en een korte rondleiding gaf. Heel groot en hoog. Veel ruimte en mogelijkheden. Een heuse opmaaktafel en allerlei ruimtes voor speciale opnames met bijzondere decors. Veel attributen ook: allerlei soorten stoelen, tafels, kleding, achtergronden die je zo kon verschuiven… Te veel om op te noemen. Samen met Bas ben ik de matten gaan leggen, terwijl Jurgen druk aan de slag ging met het opzetten en voorbereiden van het speciale licht. De eigenaar was een ervaren rot in het vak, dat kon je zo zien aan zijn manier van kijken en doen. Ik mocht in het begin vooral heel stil in het midden staan: de eerste testen voor het juist instellen van het licht. Iets naar links, iets naar achteren…

Inmiddels heb ik samen met Bas al aardig wat camera en foto werk achter de rug, maar het voelt voor mij toch nog steeds erg onwennig om voor zo een camera te gaan poseren. Tja, en dan: hoe zouden we dit nu met elkaar gaan aanpakken? Vanaf dat moment ontstond eigenlijk het een na het ander haast als vanzelf. Het is lekker om in beweging te zijn, dan is het niet zo statisch. Een paar keer Bas in de vrij val gezet en daarna met zijn drieën kijken naar het resultaat. Spelen met de ‘sluitertijd’ om de effecten zo maximaal mogelijk te krijgen. Het resultaat was direct al verbluffend. Alle drie stonden we verbaast en enthousiast te kijken naar de uitkomsten. Daarna maximaliseren van de vegen. Ontzettend leuk om te doen en Bas was dan ook heel blij met de dikke puzzelmatten van John! Toen dat eenmaal geregeld was, ging de zoektocht verder naar mooie momenten in aikido technieken om te vangen. Niet zozeer meer de vrije vallen, maar het te pakken krijgen van stilstaande bewegende beelden. Vanuit diverse aanvallen zijn we aan de slag gegaan. Heel tof hoe we met zijn drieën steeds op nieuwe bewegingen kwamen met verschillende technieken. We voelden gelijk zoiets van: dit gaat vet worden met die beelden. Vooral ook met zwaard kwamen er steeds prachtige vegen in beeld. Af en toe kwam de eigenaar kijken en gaf nog wat tips over het spelen met het licht. Na anderhalf uur ontstond de behoefte aan een andere vorm. In overleg met de studio beheerder zijn we gaan zoeken naar ander soort licht. Alles moest dan opnieuw ingesteld worden, zodat Bas en ik samen even een kop koffie konden gaan halen.

Na drie uurtjes werk, zat het er op voor die avond. De resultaten waren zo bijzonder dat ik Marco Baak van Bluebeez en Usha Narain van FourSidedKey heb gebeld om eens mee te denken hoe we dit verder vorm konden gaan geven. Na een creatieve uitwisselingen van ideeën zijn we aan de slag gegaan. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op het publiceren van korte filmpjes ter promotie van Aikido in Company. Hier zijn pogingen gedaan om de beelden uit te snijden en met wervende teksten hier een videography van te maken. Dit daarna te koppelen aan de vier doelgroepen: Onderwijs, Workshops, Coaching en Teambuilding. Bij Jurgen thuis een avondje om samen de beste composities uit te snijden en deze zo goed mogelijk te koppelen aan de doelgroepen. Het is ook interessant om op zo’n avond te zien wat de verschillende manieren van kijken zijn naar foto’s. Ik heb veel geleerd van dit project. Jurgen was, net als wij, helemaal tevreden met het resultaat van zijn experiment. Het is een bijzondere reeks geworden. Vooral ook omdat door de vlammende vegen in de foto’s de statische beelden beweging krijgen. Ik had dat op die manier nog nooit eerder gezien. Als je hier en daar wat foto’s achter elkaar monteert, dan heb je een hele fraaie beweging waarmee je de uitvoering van de hele aanval en techniek ziet verschijnen. Op sommige foto’s zie je van zowel tori als uke drie tot vier verplaatsingen in één foto. Het zijn haast een soort zoekplaatjes geworden. Wij zijn heel blij met deze unieke vlammende aikido foto campagne.