Martijn Bakker (1961) traint bij Aikido Centrum Woerden (ACW) sinds begin 2009 en start per september 2014 een nieuwe aikido locatie in Loenen aan de Vecht. Een fanatiek beoefenaar die altijd tweemaal per week aanwezig is om te trainen. In zijn dagelijkse leven is hij fysiotherapeut én haptotherapeut. Als kind heeft hij lang op judo en jiu jutsu gezeten, ongeveer vanaf zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Afgelopen juli slaagt hij voor zijn zwarte band examen in Amsterdam bij de Dutch Aikikai Foundation. Drie jaar nadat hij bij ons is komen trainen, ontstaat de gedachte om de interne assistent leraar opleiding te gaan volgen. Nu ruim twee jaar heeft Martijn in Woerden ervaring opgedaan met het aikido lesgeven. Dat bevalt hem zo goed, dat hij nu in zijn eigen woonplaats les gaat geven.

Martijn: “Aikido geeft mij weer die voldoening van het beoefenen van een krijgskunst, maar dan zonder de risico´s van blessures. Daarnaast spreekt het gedachte goed van aikido me erg aan. Het komt erg overeen met de haptonomie, waar ook de balans tussen lichaam en geest een belangrijk streven is. Aikido geeft hierbij zeer praktische oefenstof om die theorie in het dagelijkse leven te integreren. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het ‘voel’ contact in het beoefenen van de technieken; het geaard leren blijven ondanks dat er van alles met je gebeurt; het omgaan met druk en het handhaven van je eigen autonomie daarin.

Het opnemen en weer teruggeven van inkomende bewegende energie is iets wat ik in mijn werk elke keer weer in praktijk probeer te brengen. Aikido maakt me van dat proces steeds meer bewust. Waarom ik een dojo wil beginnen in Loenen? Buiten dat het beoefenen van aikido een heerlijke bezigheid is, merk ik dat ik het lesgeven hierin bijzonder leuk vind om te doen. Het uitdragen van het universele gedachtengoed van aikido zou ik haast een persoonlijke missie willen noemen. Deze sluit prachtig aan op het gedachtengoed van de haptonomie. Een eigen dojo biedt hierin een mooi platform dit verder te mogen delen.

Daarnaast geeft het beoefenen van de aikido technieken een uitstekende mogelijkheid voor mensen die na fysiotherapeutische of haptotherapeutische behandeling een weg zoeken om hun gewonnen of hervonden beweeglijkheid en stabiliteit te trainen. Het geleerde in de praktijk brengen in een veilige leeromgeving met anderen die dat ook zoeken. Wat meespeelt in de beslissing om te starten, is dat er in Loenen een zeer beperkt aanbod is aan sportverenigingen. Ik hoop hiermee een bijdrage te leveren aan het in bewegingen krijgen en houden van Loenen.  Leven is bewegen, bewegen is leven!”

De aikido lessen in Loenen zijn op de dinsdagavond van 20:00-21:30 in de Graaf Florisschool aan de Keizer Ottolaan 15 te Loenen aan de Vecht. Wil je meedoen met de eerste open les op dinsdag 16 september, meldt je dan aan via de website voor een Gratis Proefles.