Om acht uur zouden we al in Leiden zijn: de nieuwe locatie voor de examens voor de leraren opleidingen van Aikido Nederland. Om 06:10 ging de wekker al. De hond helemaal blij dat hij nu ook op zaterdag al zo vroeg uitgelaten zou worden. Een wandeling van een uurtje door het boerenlandschap in de miezerige regen. Op zich vind ik dat wel lekker. Daarna snel de auto inladen en op weg naar de dojo van Aikido Centrum Leiden. Marc had alles gisteravond al perfect in orde gemaakt. Harry en wat leerlingen waren al druk bezig. De lijsten van de leerlingen en de in het groot geprinte examenroosters, gratis voor ons geprint door EcoDrukkers, ophangen. Nog wat matten leggen, borden ophangen, banners van Aikido Nederland uitschuiven en wij waren er helemaal klaar voor. Stuk voor stuk druppelden de leerlingen, die hun ochtend geofferd hadden voor hun docenten, en de aankomende leraren binnen. Vanuit Aikido Groene Hart waren er zeven ukes vrijwillig aangemeld: Roos, Sam, Fui Moy, Cor, Sander, Marc en Robert. Twee docenten van onze vereniging zouden opgaan voor hun examen: Jurgen Schildkamp en Christiaan Kuilman. Verder was Peter van Lier aanwezig in de rol van Opleidingscoördinator van Aikido Nederland. Meer dan in totaal vijftig personen pasten net niet in de hal op de bovenste verdieping.

Om 08:45 zou de plenaire aftrap zijn en ik verzocht iedereen om even naar zaal twee te komen op de mat. Iedereen waaierde uit over de gehele breedte van de mat. De examinatoren en de toetsingscommissie achter mij. Een korte speech wat de bedoeling was en daarna met elkaar lekker aan de slag. Fijn dat er zoveel ukes waren, dan konden ze af en toe ook een pauze nemen. Net als voorgaande jaren was Jumbo Ten Brink Food bereid om de versnaperingen voor de vrijwilligers te sponsoren. Deze stonden uitgestald over twee kasten in de hal van de bovenste verdieping: lekkernijen en gezonde snacks. De Toetsingscommissie in het midden van de hal. De ingevulde portfolio’s op de tafel. De examinatoren deden zich eerst nog even tegoed aan de bak koffie. Om 09:00 uur stipt, begon de motor te lopen. Een heerlijke locatie voor deze aangelegenheid omdat we de beschikking hadden over twee aparte zalen waar de deur ook dicht kon. Marc had twee kleine vergaderzaaltjes ingericht met tafels en stoelen voor de reflectiegesprekken. Nerveuze leraren bladerden nog even snel door hun eigen portfolio om het lesplan nog eenmaal door te nemen. Ukes die elkaar nog nooit ontmoet hadden wisselden namen, beroepen en hun enthousiasme over aikido met elkaar uit. Een prima ambiance.

Als eerste kwam Christiaan met een brede glimlach op zijn gezicht naar ons toelopen. Ik schudde hem direct de hand om te feliciteren. De examinator kwam naar mij toe en gaf aan dat hij zonder problemen hem zo op het zestig jarig jubileum kon laten lesgeven. “Goed zeg, die gast,” aldus de beoordelaar. Een half uur later verscheen Jurgen met een ontspannen gezicht. Toen ik de examinator later aanschoot met de vraag hoe het was gegaan, gaf hij terug: “De energie spatte er van af; hele fijne sfeer in de les en een erg enthousiaste leraar.” Nog wat tips uitgewisseld, maar beide docenten geslaagd. Roos en Sam vonden het een leuke ervaring zo’n dagje. Zij waren bij vooral de D.A.F. docenten op de mat ingedeeld, wat voor hun dus vertrouwde lessen waren. Robert vond het interessant om te zien hoe elke leraar weer een eigen houding en stijl had; en steeds een andere technische invalshoek. Marc uit IJsselstein helpt ook bij de kinderlessen aldaar en het lesgeven bevalt hem prima. “Daar krijg ik goede energie van,” aldus Marc. Tevens geïnteresseerd en geïnspireerd geraakt vandaag in de opleiding tot leraar vertelde hij – een nieuw stipje aan de horizon? Fuy Moi, Cor en Sander vonden het een geslaagde gebeurtenis. Nog even snel een foto met elkaar voor het naar huis gaan. Alle veertien kandidaten geslaagd.