Alweer de laatste stage van dit seizoen. Op zaterdag 3 juli hebben we met zijn allen het seizoen afgesloten op de regiostage; daar achteraan een heerlijke en gezellige BBQ. De meesten hadden iets zelfgemaakts van huis meegenomen en dat wordt altijd erg gewaardeerd. Ondanks de regen hebben we genoten van een heerlijke maaltijd. De mat wordt steeds voller op de regionale stages in Leiden. En dat is goed om te zien. Aikido heeft blijkbaar een steeds bredere aantrekkingskracht in de samenleving. Jong en oud die door en met elkaar trainen op een mat. Gemoedelijk en toch hard werken. Hier en daar wat humor en in het algemeen met ‘respect’ als centraal thema. Waar zie je dat nog…

Aangegeven was een uur eerder te beginnen. Het eerste uur waren de 6-5-4 de kyu passages. Plenair werden de passages afgenomen. Daarna gaf Marc Jongsten (5e dan) de aftrap voor de stage. Marc heeft het voorrecht om van de standaard technieken af te wijken. Dat maakt dit soort stages ook zo verrassend en leerzaam. Halverwege een standaard techniek, schoof Marc een verrassing in waar je op moest leren anticiperen. Dat was geweldig om te doen. Zo leer je langzaam werken naar wat Christian Tissier noemt ‘applicaties’. Het toepassen van technieken onder veranderende omstandigheden. ‘Het is dan juist de bedoeling dat je terugvalt op je basis schema’s,” geeft Marc aan.

‘Technieken staan ook niet op zichzelf. Technieken zijn voertuigen voor het leren van principes. Belangrijkste elementen voor het toepassen ervan zijn: 1) de aikidoka bepaalt het moment van het contact en 2) de aikidoka bepaalt de juiste afstand van het contact.’ Dan ineens uit het niets vraagt Marc: centreren, wat is dat eigenlijk? Stilte in de zaal… ‘Centreren is je op je gemak voelen.’ Dan laat hij zien hoe je staat als je ongemakkelijk vast zit in een actie. In elkaar gedoken. Hij vergroot het goed uit, zodat het voor iedereen duidelijk is te zien. Vervolgens pakt hij een nieuwe positie waar hij zich ‘vrij’ zet. Dat ziet er inderdaad heel anders uit. Prachtige metaforen, waar we feitelijk weer een heel seizoen mee aan de slag kunnen. Iedereen een hele fijne vakantie toegewenst!

Hieronder diegenen van ACW die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de stage. Zesde kyu: Bart Sikkens, Jorn, Meike en Rob Heina. Voor de vijfde kyu: Albert, Frans, Jannie, Martijn, Marnix, Michiel, Veronique en Wout. Voor de vierde kyu: Roland Deege. Voor de derde kyu: Judith Lengkeek.