Van 10 tot en met 13 april was de nationale Lenteschool in Leiden. Er zijn vier ‘scholen’ in Aikido land. De Lenteschool is in onze eigen regio bij Marc Jongsten. Deze stage is door de leden van ACW goed bezocht. Dat is mooi om te zien, want stages geven een ander beeld van aikido. Er wordt wat vrijer gewerkt met thema’s die normaliter in onze eigen dojo niet zo expliciet aan de orde komen. Het verrijkt je eigen aikido, zo gezegd. Voor Judith Lengkeek was dit haar eerste stage. Judith vertelt hieronder zelf haar eigen stage ervaring bij de Lenteschool.

“Wat is dit voor een dag? Ik was op weg naar mijn eerste aikidostage. Na een hele dag vol ervaringen, heb ik er zelf maar een naam aan gegeven: een ‘bewogen’ dag. Het begon met zwaardvechten en het klonk een beetje Afrikaans wat Marc zei over het zwaard: ‘je moet het zwaard niet krampachtig vasthouden, het heeft jou toch ook nog niets misdaan?’ Dat respect naar datgene wat je vasthoudt, het zo behandelen alsof het ook een eigen leven heeft, vond ik grappig maar ook leerzaam. Met zo’n zwaard kun je natuurlijk alle kanten uit steken en gevaarlijk rondzwaaien. Maar het meest krachtig wordt het als je de intentie hebt om ‘de hemel aan te vallen’ als je het zwaard omhoog heft en ‘de aarde aan te vallen’ wanneer je zelf in de actie stapt. Er komt heel wat kijken bij een uurtje zwaardvechten. Na afloop trillend, maar wel een stuk meer levend – even buiten stoom afgeblazen in de pauze.

In de aikido training daarna was er steeds aandacht voor de rol die ‘aanvaller’ en ‘verdediger’ beiden hebben. Je moet wel elkaar blijven voeden. Oftewel: als ik geen goede tegendruk bied, kan er ook geen goede rol worden gemaakt. En als je als aanvaller niet met genoeg energie of op de juiste afstand komt te staan, wordt de beweging ook lastiger en misschien wel pijnlijker. Dit is dus ‘goed afstemmen.’ Ik gebruik het woord ‘afstemmen’ regelmatig in mijn werk als ik in gesprek ga, maar heb hier aan den lijve gevoeld wat het echt is. Ook mooi dat je eigenlijk pas echt met elkaar gaat praten, als je stil bent! Volgens mij heet het ‘Stille zaterdag’ na Goede Vrijdag. En die naam klopt ook wel voor een dag waarop we in stilte steeds het centrum van de actie opzochten.”

Hieronder diegenen van ACW die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de Lenteschool. Zesde kyu: Chris Hans, Erwin, Francios, Gerth, Jan, Judith, Roland, Theo, Tim en Tom. Voor de vijfde kyu: Adriaan, Bas, Richard en Ron. Vierde kyu: Jerry en Marco. Voor de derde kyu: Ilse Oosterom. Gefeliciteerd!