Via de website kregen wij eind vorig jaar het verzoek om nog een stage plaats. Casper Duivenvoorden moest nog zo’n honderd uur stage lopen voor het einde van dit jaar. Na een korte telefonische verkenning over de mogelijkheden, kwam hij vorige week woensdag kennismaken en proefdraaien bij ons in de dojo. De woensdagmiddag zou hem het beste uitkomen en dat is wat ons betreft natuurlijk prima want daar hebben wij het piekmoment van de week qua aikido. Casper is vierentwintig jaar en woont in Woerden. De reden waarom hij bij ons stage komt lopen, is omdat hij op de opleiding Sport en bewegen niveau 2 zit in Utrecht. Deze opleiding heet de Sportacademie en duurt een jaar.

De aankomende sportleraar heeft veel verschillende sporten beoefend, zoals: turnen, badminton, volleybal, fitness, zelfverdediging, redding zwemmen en vele andere buitensporten. Naast het fysieke praktische werk komt er bij deze opleiding ook veel theorie kijken zoals de basisvakken: rekenen, Nederlands en burgerschap. Daarnaast krijgt hij ook theoretische vakken als bijvoorbeeld: ehbo, fitness-theorie en assisteren. Bij dat laatste geef je zelf een les, of je krijgt les van een medestudent. De vakken hebben puur te maken met de opleiding sport met onder andere alle weetjes over les geven en over je stage en dergelijke. Wat hem aantrekt om bij ons stage te komen lopen, is dat het hem altijd gefascineerd heeft hoe de Oosterse verdedigings- en vechtkunsten in elkaar zitten.

Budo gaat veel over discipline en zelfbeheersing en dat is erg belangrijk in het dagelijkse leven, volgens Casper. Zelf heeft hij geen ervaring met aikido, maar vind hij het wel leuk om zich in deze Japanse krijgskunst te gaan verdiepen. Hij heeft zelf wel andere vechtkunsten beoefend. Casper: ‘De reden dat ik deze sporten gekozen heb, is voor de intensieve trainingen en je word er een strijder van. Op mijn twaalfde jaar begon ik met Kung-Fu, dit heb ik een jaar beoefend. Daarna een poosje gaan voetballen en fitnessen. Vervolgens ben ik op mijn zeventiende gestart met Thaiboxen. Deze sport beoefen ik nog steeds en geef daarin ook les op de donderdagavond aan de volwassenen gemixt met wat jeugd; en op de vrijdagavond alleen aan de jeugd. Het lesgeven aan de jeugd vind ik eigenlijk het leukste, omdat kinderen vaak eerlijk zijn. Wat ik mooi vind om te zien, is dat je jong talent naar boven ziet komen, waar ik dan de trainer van ben.

We hebben Casper direct letterlijk in het diepe gegooid met de eerste vier kinderlessen van afgelopen woensdag. De kinderen moesten hem optillen en naar de andere kant van de zaal brengen. Het liefst zonder hem te laten vallen. Dat viel voor de eerste groep niet mee, want in hun ogen is Casper een reus. ‘Wat ik in de toekomst wil gaan doen, is lesgeven, personal coaching met een stukje mental coaching erbij en als droom mijn eigen Thaibox school. Lesgeven in het buitenland, dat lijkt mij ook tof. Mijn lessen worden altijd leuk gevonden omdat ik de les goed voorbereid. Mede door mijn ervaring met sporten en omdat ik een zo compleet mogelijke les probeer te geven. Inschatten met welke doelgroep je te maken hebt, is hierbij ook van belang: zo weet ik wie ik meer aandacht moet geven.’