Wat een leuk initiatief zeg. Een schoolproject door twee studenten van onze vereniging die vroegen of ze iets mochten verkopen na de aikido lessen bij ons. Het was een opdracht van het vak economie. Er moest een begroting komen, vooraf uitwerken wat ze allemaal moesten doen, communicatie opzetten, marketing aanpak. Heel professioneel allemaal eigenlijk. De opbrengst zou voor Cordaid zijn: microfinanciering in Afrika. Het kan alleen als er een relatie wordt gelegd met aikido, gaf ik de meiden terug. ‘Wil je ons dan ook sponsoren?’ Als jullie een relatie met aikido weten te verzinnen, dan willen we er natuurlijk aan meewerken. Een weekje later kwamen ze terug. Ze waren er helemaal uit. Aikido is gezond, dus er moest een gezond drankje komen: smoothie. De relatie met aikido was dan ‘ki’ – energie. De smoothie is gezond en zo was het een Smoo-Ki geworden. Natuurlijk een verkoop kreet op de poster was nodig: Smoo-Ki, the smoothie that builds warriors. Tja, daar kan je dan niet veel meer tegenin brengen… Super leuk bedacht van deze meiden. Daarna de aankondiging in de lessen, enquêtes (welke smaak, welk bedrag, welke tijd et cetera). Uitrekenen hoeveel er verkocht zouden kunnen worden, voor de inkoop natuurlijk. Wel ingewikkeld en veel werk, gaven deze enthousiaste studenten tussentijds terug. Ze hebben er keihard aan gewerkt. Alles zelf uitgezocht, ingekocht, sponsors benaderd, uitgewerkt en gerealiseerd. Hieronder hun verslagje.
‘Verlos ons mensen, er zijn nog maar twee heerlijke Smoo- Ki’s over’, riepen Joya en Robin enthousiast door de aikido dojo. De verkoop was super goed verlopen deze avond. Fijn dat het een examen avond was, want dan zijn er ook extra bezoekers om te kijken. Ook de lesgroep ervoor met ‘Aangepast sporten’ vond het leuk om mee te werken aan ons projectje. Achter ons versierde barretje stonden wij voor een schoolproject honderd smoothies te verkopen onder de naam Smoo-Ki. We hadden een bepaald doel voor ogen: namelijk minstens €200,- winst behalen voor Cordaid in Afrika. De middag van 10 maart, na onze tweede dag van onze toets week van school, stonden we in de keuken om ons doel werkelijkheid te maken. Twee blenders, één weegschaal, rood fruit, mango, banaan en een paar citroenen waren door onze keuken verspreid. En een paar uur later stonden wij met meer dan 25 liter onze bekertjes te vullen bij aikido. Bij binnenkomst waren de grote Smoo-Ki posters duidelijk te zien en we deden er dan ook alles aan om de aikidoka’s aan te sporen om een beetje geld te gunnen aan ons projectje voor Afrika. Eerst naar smaak vragen waar ‘de klant’ behoefte aan had, de bepaalde hoeveelheid geld vragen, de Smoo-Ki uit de koelkist halen en een gekleurd vrolijk rietje erbij. Dit alles ging echter niet zonder problemen.
Ons idee om smoothies te verkopen, geld inzamelen voor Cordaid en discipline was geen probleem. We hadden zin in deze opdracht en zin om smoothies te verkopen. Het enige dat ons tegenhield om alles werkelijkheid te maken was geld. We moesten een oplossing bedenken en snel want 10 maart kwam steeds dichterbij. Het belangrijkste ingrediënt voor ons bedrijf was fruit. Zonder fruit zou ons gehele plan in duigen vallen. Gelukkig was Fred van Leeuwen ons hiermee bereid te helpen. Als filiaalmanager van de Albert Heijn (Waddinxveen) wilde hij ons al het gratis fruit wel leveren. Dat was helemaal geweldig. Natuurlijk was Aikido Groene Hart ons ook bereid te helpen. We mochten niet alleen onze Smoo- Ki’s in zijn dojo verkopen, maar zij wilden voor ons bekertjes, rietjes, versiering en andere materialen kopen. Ons idee om Smoo- Ki’s te verkopen kwam steeds dichterbij. Het schoonmaak bedrijf Gebroeders de Jong, medisch pedicure Elements uit Bodegraven en het bedrijf EcoDrukkers wilden ons sponseren om dit doel te verwezenlijken. Schoonmaakspullen, prullenbakken, een heuse gehuurde koelkist (paste gelukkig precies in de lift) en de grote gekleurde bedrukte posters met de logo’s van onze sponsors erop. Het enige wat wij nog nodig hadden waren een blender en mensen die bereid waren onze Smoo- Ki’s te kopen.
Hierbij willen wij nogmaals natuurlijk onze top sponsoren bedanken, maar ook de mensen die smoothies van onze Smoo-Ki bar hebben gekocht. Totale winst van onze actie was € 221,00. Zonder jullie zou dit natuurlijk ook niet zijn gelukt. Groetjes het Smoo-Ki team!