Minstens 14.123 gewonden en ruim 7.557 doden. In april 2015 werden deze cijfers werkelijkheid door twee aardbevingen in Nepal. De eerste aardbeving mat 7,8 op de schaal van Richter, de tweede 7,4. Nepal ligt in Azie en het gebied in en rondom de hoofdstad, Kathmandu, is het meest getroffen door de bevingen. De bevingen zijn ontstaan door verschuiving van twee tektonische platen. Nepal ligt precies op de breuklijn. Naast eeuwenoude gebouwen in de Kathmandu-vallei, bestempelde de Nepalese overheid 284.000 huizen als verwoest en nog eens 234.000 als beschadigd. Ook werd het vliegveld meteen na de bevingen gesloten voor grote vliegtuigen wegens schade aan de landingsbaan. Mede hierdoor en het slechte weer was het rampgebied slecht bereikbaar. De samenwerkende hulporganisaties in Nederland hebben 25 miljoen euro opgehaald door middel van de actie ‘Nederland helpt Nepal’.

Een jaar later maakten wij met ons gezin een rondreis in Nepal. We hebben met onze eigen ogen kunnen zien dat Nepal werkelijk een prachtig land is met een even mooie bevolking. Wat ons echt geraakt heeft, is dat de schade van de bevingen nog overal zichtbaar is. Dat is iets wat wij ons in Nederland nauwelijks kunnen voorstellen. Wij wilden daarom graag een goede bijdrage leveren vanuit de vereniging en zijn op zoek gegaan naar mogelijkheden. Diverse scholen hebben we bezocht en gesprekken gevoerd met directieleden. Ook initiatieven als het bouwen van een ziekenhuis hebben we 10onderzocht. Dit soort projecten worden over het algemeen al wat groter aangepakt en door meerdere mensen gesteund. Toen we in Chitwan over straat liepen, op weg naar de jungle, passeerden we een Weeshuis voor kinderen.

Op de deur hing een bord met alle kinderen die daar waren opgevangen: hun naam, leeftijd en de reden waarom ze weeskind zijn geworden: Bijaya (4 jaar): ouders dood door een elektrisch incident. Sasmita (10 jaar): moeder gedood door olifant en vader slachtoffer van verlamming. Prinshu (7 jaar): moeder dood door kanker en vader mentaal ziek. In totaal een lijst van elf kinderen. We hebben ze gezien en gesproken. Allerlei moeders uit het dorp helpen het weeshuis. Zo is er een wasmoeder, een schoonmaak moeder, een kookmoeder et cetera… Alles is oud en versleten. Een aantal van onze reisgenoten haalden direct een grote baal rijst om te helpen, andere doneerden ter plekke een bedrag. Mooie gebaren, maar wij wilden graag voor de lange termijn helpen: ergens duurzaam helpen om op te bouwen. Een gesprek met de president en de manager, Binod, van het Weeshuis hebben we diezelfde avond nog aangevraagd.

Wat is de meest praktische basishulp die wij kunnen geven? Rijst is heel duur voor alle kinderen, was het antwoord. Eten is een van de basisbehoeftes en dat leek ons dan ook prachtige start voor wezenlijke hulp. Eenmaal thuis hebben we eerst wat zaken op een rij gezet. Met de ‘board’ van het weeshuis hebben we afgesproken dat ze een projectplan schrijven met onze hulp. Onze gids Keshar heeft inmiddels contact gemaakt met het Weeshuis en wil met alle plezier onze lokale ogen en oren zijn. Hij zal minimaal vier keer per jaar een bezoek afleggen namens ons en kijken hoe het gaat. Bedoeling is om de kinderen de komende vijf jaar met een vaste maandelijkse bijdrage te ondersteunen. Op 22 juni 2016 heeft de President al onze eisen akkoord bevonden in een officiële ‘Letter of acceptance’. Zij zijn erg verheug met onze hulp hopen op een betere toekomst voor de kinderen hiermee.

Wil je ook helpen of bijdragen of de een of andere manier, laat het ons dan even weten via info@aikidogroenehart.nl. Deze weeskinderen zullen jullie hulp zeker waarderen!