Ondanks dat het donderdag is, is het een volle zaal in Aikido Centrum Leiden. Mensen zijn van heinde en ver afgereisd naar Leiden om een stage van Hiroshi Ikeda bij te wonen. Er waren zelfs mensen uit Friesland en zuid Limburg gekomen.

Marc Jongsten geeft een korte introductie van Hiroshi Ikeda, en geeft daarna het woord aan hem. Na een korte warming-up, oefenen we de tenkan: de entree van gyaku hanmi katatedori kote geashi. Het doel is om uke te laten volgen in de beweging, en dat blijkt nog knap lastig te zijn.

Hiroshi Ikeda begint te vertellen over dat hij uren achter een computer heeft gezeten met een technisch probleem. Uiteindelijk vroeg hij zijn zoon om eens naar het probleem te kijken. Zijn zoon drukte op een knop, en in een fractie van een seconde was het probleem opgelost. “Zo is het ook met aikido, je moet weten op welke knop je moet drukken”. Ikeda schertste nog dat zijn computer probleem efficiënter was opgelost dan ons aikido probleem. Hij had een paar uur achter zijn computer gezeten, en hoe lang beoefenen wij, het publiek, al aikido?

Daarna gingen we verder met gyaku hanmi katatedori ikkyo en kokyu nage. Het doel was het breken van de balans van uke. Ikeda liet zien dat dit “makkelijk” was te bereiken door te ontspannen, naar de grond te bewegen, en je centrum naar het staartbeen van uke te verplaatsen. Eerst voer je de beweging groot uit, en na enige oefening maak je de beweging van je centrum steeds kleiner, totdat het slechts een interne reorganisatie is, die anderen niet kunnen zien. Toen dit eenmaal verteld was, klonk er een luide “a-ha!” in de zaal, waarop de zaal begint te lachen, en Ikeda het gebaar maakt van zijn zoon die de knop op zijn computer indrukt om Ikeda zijn technische probleem op te lossen.

We doen nog wat oefeningen om uke’s balans te breken, steeds weer: ontspannen, richting grond bewegen, en je centrum verplaatsen naar uke’s staartbeen. De oefeningen zien er allemaal simpel uit, maar het vergt de nodige vaardigheid om de techniek goed uit te voeren.

Zoals wel vaker bij Ikeda, was de stage heel toegankelijk: Ikeda heeft een goede dosis humor, dat zorgt ervoor dat de stage naast leerzaam ook vermakelijk is. Ik zal ook iedereen die de kans heeft (ongeacht niveau), aanbevelen om een stage van hem bij te wonen.