Een kat was klagerig aan het miauwen. Geen wonder als je in zo’n plastic kattenbak zit opgesloten en dan ook nog achter op een schokkerige fietsendrager. Onze blikken kruisten even kort bij het voorbijgaan van zijn baasje. Mijn blik schiet naar het machtige en imposante stadhuis van Gouda daarachter. Ik sta op de Grote Markt voor de deur van nummer 71. De markt is al redelijk aan het opstarten. Het zou zo tweehonderd jaar geleden kunnen zijn. Bij het passeren van de voorkant van het stadhuis met de rood-met-witte houten luikjes, wat zo’n kenmerkend beeld van Gouda is, staat in gouden letters op de voorkant het jaartal 1806 geschreven. Indrukwekkend het schouwspel voor mijn neus, met het vermakelijke geouwehoer van de marktkooplieden en hun klanten. Het hardste geschreeuw om de goedkoopste producten en de grappen van de marktkoopmannen naar de vrouwen om ze naar hun kraam te lokken. Super gezellig altijd markten, tijdloos haast. Links van mij komt Julius Rijpkema aanlopen. De Eindredacteur van Gouwestad radio. Hij was het die mij op veertien maart een SMS-stuurde met het verzoek om mee te doen aan een radio interview. Het zou om een gesprek van een uur gaan waar ik zelf muziek mocht uitkiezen tijdens de uitzending. De aanleiding voor Julius was het pagina grote interview in het Algemeen Dagblad. Vanzelfsprekend nam ik de uitnodiging aan om meer over aikido te vertellen aan de luisteraars van dit radiostation.

Een karakteristieke deur gaat open en we betreden onverwachts een soort steegje onder een gebouw door en we lopen naar een achterplaatsje. Onze voeten raken eeuwenoude stenen op de grond. Het lijkt wel een soort kerkvloer. Als ik ernaar vraag meldt Julius dat het een zeer oud gebouw is. De ruimte die we daarna betreden is het oude politiebureau. Een van de kamers is nog een halve cel. ‘Als het interview niets wordt, ga je daarin’ grapt hij me toe. Gangetjes, deuren, hoekjes om en eindelijk in een soort keukentje met daarachter de studio. Klein maar fijn. Tussen de twee kamers in zit een grote glazen ruit waar we naar John kijken die alle techniek voor zijn rekening neemt deze ochtend. Zowel John als ik zelf krijgen wat te drinken aangeboden van Julius. ‘Het zijn allemaal vrijwilligers waar ze mee werken bij de radio, dus die moet je goed verzorgen,’ geeft hij aan. Dat doet deze eindredacteur ook. Samen met mijn zoon Chay heb ik wat muziek uitgezocht. Vijf nummers mocht ik selecteren. Ik luister zelf zelden naar radio en kijk al helemaal geen televisie meer. Wat ik hoor, hoor ik van de kinderen die de muziek opzetten bij ons thuis. De playlist van mijn zoon Chay hoor ik het vaakst en we hebben samen nummers uitgezocht. Alleen het nummer ‘Stil in mij’ van Van Dik Hout, heb ik echt bewust gekozen. Later in het interview praat ik erover met Julius. Het nummer bevat voor mij dezelfde paradox als aikido: stilte in combinatie met gonzende energie. Een combinatie die ik vaak ervaar tijdens het beoefenen van aikido op de mat.

De bedoeling was om het gesprek afgelopen dinsdagavond bij ons thuis voor te bereiden. Helaas kwam daar door privé omstandigheden van de interviewer niets meer van. Improviseren dan maar ter plekke. We schetsen samen de lijn van het eerste blok tot aan de muziek en pakken het daarna wel weer verder op. Als het groene knopje brandt dan zijn we in de lucht. De microfoon voor mij wordt nog wat naar me toegeschoven zodat het vlak voor mijn gezicht zit. We doorlopen kort mijn leven vanaf de geboorte in ‘s Gravenhage en zo verder. Julius zoekt naar vragen vanuit de beleving van de luisteraars, vertelt hij achteraf. Af en toe houdt John een papiertje in de lucht met de aankondiging van het volgende nummer. Op mijn verzoek heeft John een foto gemaakt tijdens het interview. Een plotselinge flits tijdens het gesprek herinnert mij aan dit verzoek vooraf. Soms switchen we onverwachts van onderwerp en stuurt de vragensteller het gesprek onverwachts een andere richting op. Ik beweeg gewoon mee met waar hij naar toe wil. De tijd vliegt voorbij. We moeten kiezen waar prioriteit aan te geven tijdens het afspelen van de volgende gekozen muzieknummers. Gisteravond toen ik thuiskwam na het lesgeven vertelde mijn vrouw dat er een aankondiging in de krant van Bodegraven was geplaatst. Het programma wordt uitgezonden als eerste in Gouda aankomende zaterdag. Daarna wordt het op dinsdag- en zondagavond herhaald via de radio. Ook is het straks te beluisteren www.rtvbodegraven.nl en op www.gouwestad.nl.