Op zaterdag 9 oktober 2010 was het een feit. De eerste Bioscoop première van Aikido Centrum Woerden. Over de rode loper bij Tuschinksi theater in Amsterdam. Een heuse première waar wij op de gastenlijst stonden. We mochten op de achterste rij plaatsnemen: gereserveerde stoelen. Vooraf aan de start van de film werd er een korte toespraak gehouden door Pim van Lommel. Een rustige zeer gecentreerde spreker die erg blij was met de ondersteunende film van zijn recente bestseller ‘Eindeloos bewustzijn’. Het boek is nu ook in Amerika en Europa een hit. ACW zit een paar minuten in de film. Het zijn in totaal vier korte aikido shots in onze dojo genomen. Erg leuk om te zien op zo’n groot doek.

Een toch wel indrukwekkende film waar vier personen verhalen over hun bijna dood ervaring (BDE). De film laat goed zien wat een enorme impact een dergelijke ervaring de mensen heeft gegeven, en hoe de omgeving daar vervolgens mee omgaat. Het blijkt lastig er over te praten. Zowel door de mensen zelf als voor de omgeving. ‘We kunnen veel van deze mensen leren,’ vertelt Pim na afloop. Ze ondergaan allemaal een enorme verandering. Ieder krijgt een mooi en blijvend inzicht mee als ze weer terugkomen in hun lichaam. De waarden van het leven veranderen daarna definitief voor hen: materiële zaken worden minder relevant. De omgang met hun naasten is waar het dan in de eerste plaats om gaat.

Pim geeft in het Question & Answer interview na de film aan dat hij geïntrigeerd is naar de verklaring hoe het kan dat mensen een dergelijke bewuste ervaring opdoen, terwijl ze wetenschappelijk op dat moment feitelijk niet meer leven. En toch hebben ze een vorm van bewustzijn?! Wat ze gemeenschappelijk meemaken, vertelt Pim, is dat ze een verbondenheid ervaren met het geheel, het totaal. Niets staat los van elkaar. Dan vertelt hij iets dat indruk maakt: “Als je je verbonden weet met het totaal, dan is ook alles wat je de ander aandoet en wat je de natuur aandoet, uiteindelijk iets dat je jezelf aandoet!” Het zou mooi zijn als meer mensen zich daar bewust van worden. Op zondag 7 november om 14:00 op NED 2 komt de film op de televisie!