Ai-ki-do

(合気道 aikidō)

Wij verzorgen lessen op de volgende locaties: Gorinchem, Kamerik, Vleuten, Woerden en IJsselstein. De huidige vorm van aikido, zoals wij deze momenteel beoefenen, is ontstaan in het jaar 1942. Aikido is daarmee de meest moderne krijgskunst en gaat over de vereniging van lichaam, geest en ziel. Aikido betekent de ontwikkeling van het zelf op de volgende niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Er wordt gewerkt aan de volgende vier innerlijke elementen: zelfcontrole, zelfbewustzijn, zelfrealisatie en zelfexpressie; met als doel om autonoom in verbinding met anderen te kunnen zijn. Bij ons wordt lesgegeven aan Kinderen, Jeugd, Aangepast sporten en Volwassenen.

Locaties

Aikido gebruikt de kracht van de tegenstander tegen zichzelf. Je hebt dus geen fysieke kracht nodig om aikido te kunnen beoefenen. Omdat aikido gebaseerd is op natuurlijke vormen en bewegingen, zijn er nagenoeg geen blessures. Aikido is geschikt voor een hele brede doelgroep: jong en oud, mannen en vrouwen. Bij Aikido Groene Hart varieert de leeftijd in de groepen tussen de 5 en 69 jaar. Je bent dus nooit te oud om aan aikido te beginnen. Er zijn geen wedstrijden in aikido, het gaat er dus niet om wie de beste is. Het aantrekkelijke van Aikido is dat het sportief en bereikbaar is voor iedereen: ongeacht leeftijd, geslacht of atletisch vermogen.

Wat is Aikido?

Aikido is een moderne en dynamische Japanse krijgskunst die ongeveer in het begin van de 20ste eeuw is ontstaan. De martiale kant van Aikido is met name gebaseerd op een combinatie van het klassieke Aikijutsu en de kunst van het zwaardvechten. Morihei Ueshiba (1883-1969), de grondlegger van aikido, kreeg na een levenslange speurtocht van toewijding aan de krijgskunsten, het inzicht dat het uiteindelijke doel van de vechtkunst nooit kan zijn om anderen uit te schakelen maar een scheppende kunst moest zijn. Hierna bedacht en ontwikkelde hij zijn eigen vechtkunst. In die tijd ontstond tevens de naam Aikido om zo zijn krijgskunst de identiteit te geven van een unieke en onderscheidende vorm van budo.

Aikido betekent letterlijk: de weg van de harmonie. Dit komt voort uit de samenstelling van het woord aikido en is als volgt opgebouwd: methode of weg (do) voor de coördinatie of harmonie (ai) van mentale energie of geest (ki). Aikido is geboren uit de vraag hoe je jezelf kunt verdedigen bij een tegenstander die groter, sterker en meer ervaren is. In aikido zijn technieken middelen om de aanvaller te controleren of weg te werpen zonder geweld. oor het verbinden van het meest functionele uit diverse vechtkunsten, is er door Morihei Ueshiba een nieuwe revolutionaire vorm van budo gecreëerd. In deze bewegingsvorm zitten vloeiende en praktische entrees, technieken en bewegingen waardoor er geen sprake meer is van het beschadigen van elkaar. Een krijgskunst die het mogelijk maakt je zelf te ontwikkelen door het beoefenen ervan. Aikido, zoals wij deze momenteel beoefenen bij Aikido Groene Hart, is ontstaan in Japan in het jaar 1942.

Aikido betekent letterlijk: de weg van de harmonie.

Wat heb je aan Aikido?

Aikido is een krijgskunst, een traject dat je met jezelf aangaat en gericht op zelfontplooiing. Krijgskunsten hebben als doel het menselijk zelf (lichaam, geest en ziel) te verenigen, het in balans te houden en verder te vervolmaken. In de aikido praktijk ben je bezig je lichaam en geest op een bijzondere manier met elkaar te laten samenwerken. Je wordt je tijdens het trainen vooral bewust gemaakt van je houding en het effect van jouw manier van reageren op de ander. Omdat je met verschillende mensen door en met elkaar werkt, en omdat iedereen anders reageert is het een prachtig en leerzaam traject. Je spiegelt elkaar, wat je in staat stelt te groeien. Deze ontwikkeling van jezelf vindt plaats op vier verschillende niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Heb je zin om aikido eens te proberen?

Meld je dan bij ons aan voor een proefles! Een proefles is geheel gratis en vrijblijvend.

Gratis proefles