Aikido is een moderne dynamische krijgskunst

Aikido is een moderne en dynamische Japanse krijgskunst die ongeveer in het begin van de 20ste eeuw is ontstaan. De martiale kant van Aikido is met name gebaseerd op een combinatie van het klassieke Aikijutsu en de kunst van het zwaardvechten. Morihei Ueshiba (1883-1969), de grondlegger van aikido, kreeg na een levenslange speurtocht van toewijding aan de krijgskunsten, het inzicht dat het uiteindelijke doel van de vechtkunst nooit kan zijn om anderen uit te schakelen maar een scheppende kunst moest zijn. Hierna bedacht en ontwikkelde hij zijn eigen vechtkunst. In die tijd ontstond tevens de naam Aikido om zo zijn krijgskunst de identiteit te geven van een unieke en onderscheidende vorm van budo.

Aikido betekent letterlijk: de weg van de harmonie. Dit komt voort uit de samenstelling van het woord aikido en is als volgt opgebouwd: methode of weg (do) voor de coördinatie of harmonie (ai) van mentale energie of geest (ki). Aikido is geboren uit de vraag hoe je jezelf kunt verdedigen bij een tegenstander die groter, sterker en meer ervaren is. In aikido zijn technieken middelen om de aanvaller te controleren of weg te werpen zonder geweld.

Door het verbinden van het meest functionele uit diverse vechtkunsten, is er door Morihei Ueshiba een nieuwe revolutionaire vorm van budo gecreëerd. In deze bewegingsvorm zitten vloeiende en praktische entrees, technieken en bewegingen waardoor er geen sprake meer is van het beschadigen van elkaar. Een krijgskunst die het mogelijk maakt je zelf te ontwikkelen door het beoefenen ervan. Aikido, zoals wij deze momenteel beoefenen bij Aikido Groene Hart, is ontstaan in Japan in het jaar 1942.

‘Krijgskunst voor zelfontplooiing’

Probeer een gratis proefles!