Woensdag 29 november waren we druk bezig om de matten te leggen voor de aikido lessen. Ineens stond de hoofd Piet van Sinterklaas achter ons. We schrokken ons een hoedje. De hoofd Piet moest even wat voorbereiden voor de muziek installatie want de Sint zou deze middag bij ons op bezoek komen met een viertal pieten. Een grote verassing. Een serieuze muziek installatie werd op een karretje binnen gereden en opgesteld in de zaal. De kabels netjes weg geplakt voor de veiligheid van kinderen. Keurig en professioneel gedaan, die is niet voor niets de hoofd Piet geworden. Toen de kinderen binnen kwamen werd verrast gevraagd naar de grote boxen die in de zaal stonden. Tja…, er was een hoofd Piet langs geweest. Meer wisten wij ook niet. Halverwege de eerste les viel de hoofd Piet met een wat kleiner Pietje de zaal in. Ze renden naar de installatie, deden daar iets en ineens schalde ‘Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht’ door de zaal. De kinderen snel naar de hoek om daar te verzamelen en ze zongen uit volle borst met nieuwsgierige oogjes gericht naar de deur. En ja hoor, daar kwam die Sinterklaas met vier Pieten. Sommige kinderen konden het niet uithouden en sprongen rechtop en renden rondjes achter zichzelf aan. Anderen hielden van schrik hun eigen knuistjes tussen de tandjes in de mond en keken vol verwachting wat er zou gaan gebeuren.

Deze lieve oude Sint gaf alle kinderen persoonlijk een handje. Dat was erg leuk om te zien. De Pieten dansten om de kinderen heen en toen hebben we snel maar even een stoel laten halen voor deze oude Sint. Toen deze eenmaal geïnstalleerd was op zijn zetel, met staf ernaast, vroegen we de kinderen om Sinterklaas even uit de leggen wat aikido was. Ikido? Nee Sint. Ai-ki-do. De kinderen wilden een voor een hun aikido techniek laten zien. Super spannend natuurlijk, maar na de demonstratie mochten ze de Sint een high-five geven. Dat was geweldig. Voorover, achterover rollen, shikko lopen, sommigen deden een techniek met een maatje. Prima. De Pieten waren natuurlijk zeer onder de indruk van dit alles. Op de een of andere manier waren deze Pieten een beetje in de war of zo… Ze begrepen er helemaal niets van. Toen gingen de kinderen de Pieten leren tellen in het Japans. Dat werd ook een zooitje. Daarna de Pieten dan maar wat aikido oefeningen leren. De kinderen brulden het steeds uit als de Piet het onhandig verkeerd deed. Met grote en verbaasde ogen aanschouwden ze de Pieten taferelen. De les was bijna voorbij en de tweede groep kinderen stonden al te dringen voor de deur. Even een groepsfoto met elkaar.

De tweede les deden de Pieten mee met de warming up. Geen enkele balans zeg. Dat verbaasde ons wel, want ze lopen toch vliegensvlug alle daken over op 5 december. Met de dieren oefeningen om de motoriek wat te verbeteren deden de Pieten ook mee. Ze waren steeds als laatste en de kinderen schreeuwden om het hardste hoe het dan wel zou moeten. Sommige durfals gingen de Pieten helpen met hoe ze de voeten en handen moesten plaatsen in de bewegingen. Zelfs de Sint stond uiteindelijk op om wat aanwijzingen te geven aan de Pieten, tot stomme verbazing van iedereen. Deze extra aikido les kon zeker geen kwaad om nog wat te oefenen voor pakjesavond. Uiteindelijk dan een rondje aikibal. Daar keken de kinderen met smart naar uit. Eerst zouden de Pieten de kinderen afgooien. Maar ja, die zijn bijzonder handig geworden de afgelopen jaren in het ontwijken van de ballen. Het lukt de Pieten maar mondjesmaat. Daarna de Pieten in het midden en mochten de kinderen gooien. Dat was natuurlijk lachen, gieren en brullen. Dat kleine Pietje had het volgens mij wel eens eerder gedaan, want die was lastig te raken. Uiteindelijk moest het Sinterklaas gezelschap weer op pad naar een volgende vereniging. Het was geweldig dat ze bij ons waren. Bij het vertrek: ‘Dag Sinterklaasje, daaag, daag, daag, daag, zwarte Piet…’ Alle kinderen kregen van de Sint een verrassing mee naar huis.