Aan ambitie ontbreekt het hem niet. De nieuwe voorzitter van de Stichting Bedrijfsaikido stelt zich vandaag voor in de vergadering aan de Gildeleden. Evert Jan Hulshof is ook niet de eerste de beste. Hij heeft uit handen van Jacques Dupré – de Franse president van Tennis Europe – de prestigieuze Tennis Europe Award gekregen vanwege zijn internationale verdiensten voor de tennissport. Toen hij tweeëndertig jaar was, werd hij directeur van de KNLTB. Ze zochten destijds iemand met veel ervaring – een senior die zijn sporen verdiend had, maar hij is gewoon op het bestuur afgestapt en heeft zijn ambitie kenbaar gemaakt. In die periode is hij erin geslaagd de bond te professionaliseren, onder andere door het reorganiseren van vijftien districtskantoren tot vijf regiokantoren. Een hele prestatie op die jonge leeftijd.

Als we hem een korte aikido demonstratie en uitleg over aikido geven, wordt steeds duidelijker dat zijn relatie met de sport hem niet vreemd is. Als tennisser heeft hij geroken aan het professionele circuit en zelfs nog een paar ATP-puntjes gehaald. Als je vraagt naar zijn hoogtepunten komt hij in de eerste instantie toch aan met de Davis Cup. “Het bereiken van de halve finales in 2001, of de thuiswedstrijd tegen Zwitserland in Amsterdam, met Roger Federer. Marco Borsato trad tijdens een regenpauze op en het publiek was dolenthousiast ondanks het weer.” Op het gebied van samenwerken derden heeft hij vooral ook veel ervaring vooral met vrijwilligers en medewerkers. In januari 2014 is Evert-Jan benoemd als directeur a.i. van het Nationaal Platform Zwembaden. Als interim-directeur geeft Hulshof leiding aan het team en zorgt hij voor borging van de ingezette transitie van de stichting en het ontwikkelen en implementeren van beleid, waaronder het licentiebeleid.

De gildeleden van de stichting Bedrijfsaikido zijn erg blij met deze nieuwe bestuursvoorzitter die meer dan twintig jaar ervaring heeft als bestuurder in de sport. Ook zijn netwerk liegt er niet om: binnen NOC*NSF in verschillende sportbranche brede commissies en stuurgroepen onder meer op het gebied van HR, financiën, politiek, ICT en marketing. Evert-Jan geeft aan in het voorstel rondje dat hij vooral de maatschappelijke relevantie en de filosofie van aikido belangrijk vindt. Dat komt ons goed uit. Daar ligt ook precies het kloppende hart van onze stichting Bedrijfsaikido. We brainstormen wat over de toekomst: hoe ziet onze stichting er over vijf jaar uit? We zijn gegroeid met elkaar als Gildeleden. We hebben laten zien wat we in onze mars hebben de voorbije jaren. De resultaten van de workshops zijn goed: de mensen zijn enthousiast en zien de meerwaarde van aikido voor hun bedrijven.

We hebben andere partijen benaderd om voor ons aan te tonen dat de resultaten van onze workshops een positief effect hebben. Dat is nodig tegenwoordig: evidence based moet het zijn. Het helpt allemaal om onze positie te verstevigen. Het effect is dat we nu steeds vaker voor grotere klussen worden gevraagd met landelijke dekking. Dat is onder andere een van de insteken van de stichting, dus dat past precies. We hebben kennisgemaakt vandaag met elkaar en een eerste beeld geschetst waar we naar toe willen. Het volgende overleg gaan we dit verder uitwerken en daar een structuur onder leggen met het bestuur. Vers bloed doet ook weer stromen: nieuwe energie en richtingen. Evert-Jan heeft de skills en knowhow hoe ons naar een volgend professioneel organisatie niveau te tillen als stichting. Wat ons betreft, komt Evert-Jan Hulshof op precies het juiste moment binnenvallen bij ons in de stichting.