Het was weer een hele zoektocht om een nieuwe locatie te vinden. Al anderhalf jaar geleden had ik het voorstel in de week gelegd bij Joost Six Dijkstra: hoe zou jij het vinden om aikido docent te worden met een eigen locatie? Direct twee glimmende oogjes met een big smile. Even laten bezinken, laten rijpen. Thuis afstemmen. Enige tijd daarna hakten we de knoop door. Op zoek naar een geschikte plaats en locatie. Markt onderzoek, sporthallen bekijken via internet, veel bellen met gemeentes om de beschikbaarheid te controleren: te oud, te ver, geen sfeer, zonder ruimte in het berghok voor onze matten… Zo weken we langzaam steeds verder naar achteren, tot Uithoorn. Daar was alles ineens zo geregeld?! Vier sportlocaties om te bezoeken en de eerste zaal was een super moderne en frisse Bredeschool. We wisten het beiden gelijk. Joost, een achtenveertig jarige ingenieur, echtgenoot, vader van twee zoons en gedreven perfectionist, traint al een aantal jaren bij Aikido Groene Hart. Daarvoor heeft hij aan judo, zwemmen, voetbal en atletiek gedaan.

Joost vertelt: “Ik ben begonnen met Aikido vanwege het filosofische aspect. Tijdens een moeilijke tijd in mijn leven las ik het boek De Kracht van het Nu, van Eckhart Tolle. Dat heeft me enorm geholpen. Tijdens een gesprek met hoofdtrainer Peter van Lier, na een jubileumviering van Aikido Groene Hart, vertelde Peter dat Aikido over hetzelfde gaat, maar dan vanuit de actie. In het Nu zijn op je meditatie kussen is één ding, maar om in het Nu te zijn tijdens bijvoorbeeld een fysieke dreiging, of op je werk tijdens een verbale aanval – is een heel ander ding. En dat zoek je in het ‘echte’ leven. Volgens Peter kon je dat praktiseren met aikido. Wat dat betreft heeft hij helemaal gelijk gekregen. Al snel bleek dat ook het martiale me aansprak. Als werktuigbouwer kan ik geregeld genieten om het vernuft, de sierlijkheid van de bewegingen en de ongelofelijke effectiviteit van aikido.”

Naast in het Nu zijn brengt deze krijgskunst Joost nog meer positiefs: “Als hoog sensitief persoon gaat mijn aandacht van nature uit naar mijn innerlijke wereld: gevoelens en gedachten. Aikido helpt me om meer in contact met mijn lijf te zijn; om bewuster te zijn van wat er om me heen gebeurt en wat voor invloed mijn gedrag en aanwezigheid heeft op anderen. Dat uit zich in zelfverzekerder, doelgerichter en efficiënter optreden, zowel privé als zakelijk. Ik ervaar er meer rust en plezier door in het leven.” Als aikido hoogtepunt noemt Joost dan ook het aan den lijve ervaren van alsof je in een gat valt: “Ik had hier vaker over gehoord, maar ik kon me er niets bij voorstellen. Het leek me magisch en zo voelde het ook mijn eerste keer. Iedere keer als het een ander lukt om me dat te laten ervaren schiet ik spontaan in de lach. Als leraar wil Joost leerlingen een aantal dingen meegeven.

“Ik vind het mooi om aan anderen deze positieve kennis en ervaring door te mogen geven. Allereerst natuurlijk het leren van de technieken. In het begin start je nu eenmaal met de basisbewegingen en later dan steeds meer de finesses die aikido zo vernuftig maken. Verder wil ik leerlingen aan de hand van aikido graag meegeven hoe je eigen houding ten goede kan veranderen in het dagelijks leven. Waardoor dingen makkelijker worden voor alle betrokkenen, maar vooral voor jezelf. Meegeven onder stress terwijl je bij jouw kern blijft, is een van de vele dingen die ik van aikido heb geleerd en graag wil delen. Wat ik belangrijk vind, zeker voor beginnende aikidoka’s, is dat je jezelf de tijd gunt om de schoonheid en fijne kneepjes van aikido te ontdekken.” De locatie in Uithoorn start begin september 2016 op de woensdagavond van 20:00-21:30. En er is volop gratis parkeergelegenheid! Houd onze Sociale Media in de gaten want we koppelen er straks een ludieke actie aan voor de eerste vijf personen die lid worden.

De Sportkrant Amstelland besteedde in juni 2016 een hele pagina aan ons!