Niek Eilander is onze nieuwe stagiaire voor dit seizoen. Voor het einde van het vorige seizoen hadden we een eerste kennismaking gehad. Niek heeft een stevige lichaamsbouw, is ruim een meter tachtig en heeft half lang haar. De eerste indruk die ik van hem had, was een middeleeuwse look en feel. Iemand die je bij Archeon tegen het lijf kan lopen in kledij uit die periode. Hij was toen naar de dojo gekomen om het contract van school vast te laten ondertekenen. Na de afspraken over de tijdsinvestering en wat we van elkaar zouden verwachten bij eventuele samenwerking, waren we er eigenlijk al gauw uit met elkaar. Niek zou dit hele seizoen bij ons komen meedraaien bij alle kindergroepen. Ook op de vrijdag bij de groep Aangepast Sporten. Tevens kiest hij ervoor om zelf ook te gaan trainen dit seizoen bij de volwassenen op de vrijdag. Vorige week had hij een introductieweek op school en kon hij er niet bij zijn. Deze week dan de start met direct de open lessen van alle kindergroepen.

Niek zit op de Sport Academie in Utrecht en wordt opgeleid tot Sport en Bewegingsbegeleider Niveau 2. Hij zit in zijn eerste jaar en heeft gekozen voor de opleiding omdat hij altijd wel met sport bezig is geweest. Daarnaast vindt Niek het leuk om anderen te helpen met hun sporten en hun erover iets te kunnen leren. Na zijn opleiding wil hij graag survival instructeur worden in Duitsland of in de Ardennen in België. Zijn indruk van aikido is dat het een mooie krijgskunst is die op een slimme wijze met de tegenstander omgaat door simpelweg zijn kracht tegen hem te gebruiken. Niek: “Ik heb tevens gezien dat aikido zeer effectief is. Zelf heb ik meer dan tien jaar ervaring in vechtsporten hieronder vallen muay thai, judo en tae kwondo. Ik kies voor een stage bij Aikido Groene Hart omdat ik altijd al eens een stage wilde lopen bij een echte dojo en interesse heb in Japanse vechtkunsten. Het lijkt mij erg leuk om met kinder doelgroepen te werken met name omdat ze veel energie hebben.”

Bij het leggen van de matten werd pas echt duidelijk hoezeer hij betrokken is met krijgskunsten. Vanaf zijn vierde jaar doet hij al aan sporten. Hij houdt zich met zijn hobby druk bezig met re-enactment. Wat!? Dat is het heracteren van historische veldslagen. Hoe ziet dat er dan uit? “Ik heb dan een harnas aan van vijftig kilo en vecht met een zwaard van 1.90cm lang dat een gewicht heeft van zes kilo.” Vol trots pakt hij zijn iphone en laat direct een aantal foto’s ervan zien. We zijn onder de indruk. Als we doorvragen, komt hij pas echt los… “Ik zit op paardrijden, boogschieten, doe aan freerunnen en ben ook nog koninklijk schutter bij de KNSA.” Hij heeft 32 sierzwaarden thuis hangen en smeed ze zelf zwaarden waarmee hij kan oefenen in de praktijk… “Wij zijn van huis altijd al bezig met krijgskunsten en mijn vader heeft ook een zwarte band. Het zit in de bloedlijn van onze familie.”

De eerste kennismaking met de kinderen was direct ook een kennismaking met alle ouders. Er zijn open lessen deze hele week dus veel nieuwe kinderen, maar ook veel ouders die op de bank kwamen kijken naar de vorderingen van hun eigen kind. Niek heeft zichzelf voor de groep aan iedereen telkens voorgesteld en nam de aftrap van alle lessen met het tikker-spel voor zijn rekening. Gemoedelijk stond hij voor de groep een en ander uit te leggen. De eerste les wat onwennig maar na vier voorstelrondjes achter elkaar werd hij er steeds handiger in. De eerste les keek hij op een afstandje hoe het er aan toe gaat in zo’n aikido les met kinderen, een soort van chaotische orde. Na die groep is hij gaan meehelpen met alle onderdelen binnen de aikido lessen. Een pittige dag voor hem om direct vijf uur achter elkaar op de mat te staan. Om 19:00 het aikido pak weer in zijn zware sporttas die hij op zijn rug hijst. Niek ‘ligt’ prima bij de kids en ze zoeken hem graag op. Tot vrijdag!