Elke laatste zondag van de maand is er een nationale zwaardstage in Leiden. De zwaardstages worden normaliter gegeven door Marc Jongsten. Deze zat echter vast op een van onze eilanden in de Noordzee. De boot ging vanochtend niet…, zo gaat dat daar in de Noorden. Menno de Wijs nam de zwaardstage van Marc over. Menno, in zijn dagelijks leven advocaat stagiair, is 23 jaar en beoefent aikido sinds zijn zevende levensjaar. Menno (2de dan) is samen met Dennis een van de vaste assistenten van Marc bij het geven van zwaard-workshops in het land.

“Mijn eerste zwaard ervaring was toen ik ergens in 2001 met Marc naar een stage van Tissier ging. Het was een werkelijk gaaf gevoel – voor het eerst dat zwaard in mijn handen,” glundert Menno. Daarna werd hij vaste klant op zwaardstages bij Marc. Als ik hem vraag naar de relatie met aikido en het zwaard, kijkt hij eerst in de verte voor zich uit voor hij antwoord geeft. “Het zwaard is een stuk serieuzer. Je kunt er ook meer energie in kwijt. Je kan de actie echt laten lopen zonder dat je bang hoeft te zijn de ander te beschadigen. Van positie naar positie werken met het vrijzetten van veel energie. Explosiever werken, dat vooral. Het is een mooie aanvulling op je aikido: als de kata’s er goed in zitten, kun je in het aikido ook wat vrijer bewegen.”

De zwaardstijl die gedoceerd wordt in Leiden, Kashima Shin Ryu, komt ook filosofisch gezien overeen met die van aikido. Het gaat er ook daar om de aanvaller te controleren en niet om deze te vernietigen. Later tijdens de stage vraagt Menno om mijn studie tempo van de kata even los te laten en de grenzen van mijn eigen agressie maar eens op te zoeken. Ik doe precies wat Menno vraagt en laat het zwaard met al mijn energie over een vrije lijn voluit doorlopen. Per ongeluk sla ik daardoor het zwaard uit de handen van mijn partner. Dan komt Menno met een glimlach op me aflopen. “Zie je nou, dat is precies wat ik bedoelde: het enige wat je beschadigt als je jouw energie écht even lekker vrij zet, is het zwaard van je partner. Dat is nou zo mooi van het zwaard.” Kijk voor meer informatie over de zwaardstage op: www.aikidoleiden.nl/zwaardtraining.htm.