Op zondag 20 november werd weer de multi stijlendag gehouden. Dit is een initiatief van het programma Talentontwikkeling gegeven door de bond Aikido Nederland. Net zoals vorig jaar namen Britt en Roos er weer aan deel. Het was gelukkig iets later dan vorig jaar, maar om 10.00 uur werd er weer gestart. Onderweg naar Arnhem waaide het al behoorlijk, maar afgezien van wat gekraak was er in de dojo gelukkig weinig van te merken. De groep werd bij binnenkomst in tweeën gedeeld. De eerste groep was voor kinderen tot elf jaar en de tweede groep voor boven de twaalf jaar. Totaal waren er zo’n vijfendertig kinderen op de mat. Daarbij natuurlijk veel Aikido leraren om de jeugd te helpen en ditmaal ook veel ouders langs de mat om eens een kijkje te nemen. Dit keer werd er op twee aparte matten les gegeven waarbij elke mat in totaal drie verschillende lessen kreeg. De laatste les werd gecombineerd voor alle kinderen gezamenlijk, gegeven door alle leraren van de Talentontwikkeling. Er was nog veel blijven hangen van vorig jaar en er werden ook nog steeds geen klemtechnieken toegepast. Verder kwamen er veel verschillende aanvallen en technieken langs. Natuurlijk eerst wat opwarmen met elkaar en dan gauw aan het werk. Jan Wessels (vader van Roos) maakt voor ons dit verslag.

Geen spelletjes maar vooral geconcentreerd werken. Mooi om te zien hoe rustig de dojo was; er werd wel wat gesproken, maar zonder al te veel geklets. Werken met verschillende federaties betekent ook andere stijlen leren toepassen. De ene federatie gebruikt duidelijk kleuren om bij de kinderen het niveau aan te geven en is ook strikt in de etiquette (netjes op een rij zitten bijvoorbeeld); en de andere federatie was dat nu juist weer niet het geval. Dat was een tegenvaller voor Roos in haar tweede les. Op zich een blauwe band, maar ja, die gebruiken we binnen Aikido Groene Hart weer niet. De eerste les in de middag was fantastisch. Vanuit de warming-up werd verder gewerkt met begrippen als ‘vuur’, ‘water’, ‘lucht’ en ‘aarde’. Geweldig om zo de ontwikkeling bij de kids te zien, want uiteindelijk moest er wel met ‘vuur’ aangevallen worden. Je begint met ‘aarde’ om te aarden, om stevig te staan. ‘water’ om het te laten stromen. Mooie oefening die werd gebruikt, uke loopt naar de tori, achterlangs. De tori blijft stevig zitten (aarde), valt naar beneden (lucht) en uke rolt over de tori naar de grond (water). Britt was één van de weinige leerlingen met een hakama. Dat was op zich niet noodzakelijk, want er waren leerlingen op verschillende ervaringsniveaus.

Het was wel mooi om te zien hoe Britt aan het trainen was. Ai hanmi Katatedori en dan door naar Shiho nage omote en ura. Het laatste uur was verdeeld onder de leraren van de Talentontwikkeling. Per persoon zo’n 10 tot 15 minuten. Nu ook tijd om wat te spelen. Eerst duwen en trekken over de lijn; kijken hoe je stevig blijft staan. Ook een spel om met ‘vuur’ aan te vallen. Een kant verdedigt en de andere kant valt aan als samurai’s. Mooi om te zien hoe iedereen van de ene naar de andere kant rent. Dit is dan een opmaat naar de oefening die door het hele uur heengaat: de vrije val. Best wel heel erg spannend vindt Roos, voor Britt als iets gewoner. Het werd spelenderwijs opgebouwd hoe je de helm van de samurai kan pakken (of juist van jezelf kan houden) naar de vrije val toe. Iedereen kan zo wennen en ervaring kan opdoen. Roos vond het ook erg leuk om met de ‘groten’ te trainen. Weer wat anders dan kinderen van je eigen lengte. Helemaal leuk om ook met de leraren te trainen, want die doen heerlijk mee. Om half drie was het dan weer voorbij: de multi stijlendag zat er weer op. Een super evenement om te leren en waar eigenlijk dan nog te weinig kinderen komen. Buiten was de storm verder aangetrokken, een schril contrast met de rust in de dojo.