Eindeseizoenstage Leiden (jun 2014)

Zaterdag 28 juni, de laatste stage van het seizoen in Leiden. Ook wel de BBQ-stage genoemd. Marc Jongsten (vijfde dan) zou de stage gaan geven. Hij stond daar achter de balie bij binnenkomst alsof hij nooit was weggeweest. Het was behoorlijk druk, ondanks het warme weer. Bij de opening gaf Marc terug dat hij begin deze week uitgebreid onderzocht is geweest en er allerlei experimenten met hem zijn uitgehaald, maar dat het herstel nagenoeg honderd procent is. Geweldig nieuws. Vanuit Woerden waren er aardig wat mensen aanwezig. De kern van de stage was leren werken met druk. Vanuit katatedori duwen naar de ander en leren in de druk te blijven.

‘Techniek is niet om weg te vluchten van de druk. Je moet leren erin te blijven en daar zijn twee manieren voor: een interne en een externe. Je interne compressor, die je als je laag blijft, steeds beter leert gebruiken in de loop van de jaren. Die zorgt ervoor dat je steeds beter met de druk leert omgaan; druk leert verstouwen. Of een taisabaki: een verplaatsing van je lichaam.’ Zo wordt de les rustig en zorgvuldig opgebouwd. De verplaatsing is die van katatedori shiho nage omote. Dan wordt toegevoegd de techniek kokyu nage. De kunst is om het contact punt vast te blijven houden terwijl je je verplaatst. Vervolgens schakelen we met dezelfde verplaatsing naar sumi otoshi en tenchi nage. Later werken we in twee groepen om wat meer met de dynamiek te spelen.

Het was echt zweten in de dojo. Iemand maakte een opmerking over een broeikas met planten en we kregen direct een drink pauze. Het tweede deel van de stage gingen we wat meer draaien. Ik heb zoveel mogelijk leerlingen van Woerden opgezocht om mee te trainen. Het eerst opbouwen van de druk en later de druk gebruiken om de draai te maken, is een heerlijke manier van trainen. Het dwingt je als het ware om correct te blijven werken. We wisselden tussen de technieken shiho nage en irimi nage en later de combinatie ervan. Bij het einde van de stage de examens. Gerth werd vreselijk verrast met het doen van zijn eerste kyu examen. Marc complimenteerde Gerth met zijn doorzettingsvermogen: hij gaat maar door, gaat maar door… Het niet ophouden is ook het idee van de ‘do,’ zegt Marc en feliciteerde Gerth met het behalen van zijn examen.

Vanuit de dojo van Leiden was er een verrassing voorbereid: geld ingezameld voor een mooi grote nieuwe banner. Een prachtig exemplaar. Marc moest voor de banner zitten en het werd achter zijn rug in de lucht uitgerold. Iedereen kon het aanschouwen en daarna mocht Marc zich pas omdraaien. Een schot in de roos, want Marc schoot direct vol, waarop een intens moment volgde. Hij vertelde dat direct toen hij wakker schoot in het ziekenhuis, hij wist dat alles in Leiden gewoon zou blijven doordraaien. En dat is ook precies gebeurd. Hij dankt iedereen die daar een rol in heeft gespeeld en hoopt dat we nog lang met elkaar op deze wijze kunnen blijven door trainen. Snel matten opruimen en omkleden. Hierna met zijn allen naar buiten, want we hadden inmiddels een flinke dorst en trek. Lekker even met elkaar bijpraten met een drankje buiten tijdens de BBQ.

Geslaagden dit weekeinde. Zesde kyu: Jelmer, Simon en Hans. Vijfde kyu: Albert, Andre, Christiaan, Esli, Glenn, Hidde, Rob en Tim. Vierde kyu: Joost, Wessel en Brian. Derde kyu: Arnoud, Harm, Jan en Jeroen. Eerste kyu: Gerth. Van harte gefeliciteerd allen!