Op 26 januari 2008 vertelt Melanie over haar eerste stage ervaring.

“Het was de eerste keer dat ik een aikido stage heb bezocht. Ondanks het feit dat ik in een groep met allemaal onbekenden terecht kwam, ging alles als vanzelf. Je vindt automatisch een partner om mee te trainen en door de snelle afwisseling van technieken en weer andere partners “ken” je iedereen binnen de kortste keren. Woorden zijn hiervoor niet nodig. Een mooie uitspraak van Wilko hiervoor vond ik het aftasten van elkaars energie. Door de beweging, afstand en druk van elkaar voel je hoe jij ten opzichte van de ander staat, zonder een woord met elkaar gesproken te hebben.

Wilko geeft snel en intens les, met de nadruk op de energie die je van binnen moet voelen en sturen. Dit maakt dat aikido niet alleen naar buiten, maar ook naar binnen geleerd moet worden. Als beginneling is het een kwestie van je concentreren en zo goed mogelijk je best doen. Het lukte mij lang niet altijd om zowel de bewegingen als de energiebalans goed voor elkaar te krijgen, maar als proces is het heel mooi om al mee te maken. In die drie uur les, heb ik een diepere verbinding kunnen maken met aikido. Ik heb nu ook ingezien dat het meer gaat om het (groei) pad, dan om het einddoel.

Kortom een inspirerende dag op lichamelijk (spierpijn!), psychisch en energetisch niveau. Die zeker weten voor herhaling vatbaar is!”