Marc Jongsten heeft de vijfde dan aikido behaald. Daarmee is de Leidse instructeur de eerste 5e-dangraadhouder van Midden-Holland. Aikido Centrum Woerden valt regionaal gezien onder Aikido Centrum Leiden. Zijn Franse mentor Christian Tissier (7e dan) reikte de officiële handgeschreven strook rijstpapier vrijdag 5 maart aan hem uit. Hij verdiende de erkenning van de Japanse aikido-organisatie met zijn inzet voor de sport in Nederland.

Marc leidt naast de trainingen in Aikido Centrum Leiden tevens aikido-instructeurs op bij Aikido Nederland, de inmiddels NOC/NSF erkende aikidobond. Voor Marc is aikido veel meer dan werk. Aikido is voor hem niet alleen een sport, maar een ‘way of life’. De Japanse cultuur, filosofie en het boeddhisme vormen een rode draad in het leven van Marc. Samen met zijn vrouw Caroline Jongsten (aikido-instructeur 4e dan en van Japanse afkomst) bezoekt hij regelmatig het land van de samoerai.

“Aikido is geschikt voor iedereen. Het gaat niet om spierkracht, maar om innerlijke kracht. Het gaat niet om vechten, het gaat om het controleren van de situatie. Neutraliseer je tegenstander, zonder deze onnodig te verwonden. Aikido gaat verder dan het conflict, het gaat over hoe je in het leven staat. Aikido blijft boeien, een leven lang,” vertelt Marc in een persbericht. Gefeliciteerd!