De Paasstage in Amsterdam op zondag 20 april 2014. Tijdens de ochtendstage waren er al een aantal aikidoka’s uit Woerden geweest: Fred, Diederik en Joost. In de middag verscheen de tweede lichting uit Woerden met Bas (Jr), Tim, Jeroen en Peter van Lier. Een prachtige dag werkelijk. Ik was wat eerder in Woerden op het verzamelpunt en zat heerlijk in het zonnetje mijn appelltje op te eten tot de rest verscheen. Onderweg even met Bas wat bijgekletst over zijn opleiding aan de TU in Delft. Een rustige opkomst in Amsterdam. ’s Morgens waren er zo’n twintig aikidoka’s geweest, in het middagdeel van de stage zo’n zestien stuks.

Wilko was iets verlaat en verscheen klokslag 14:00 in de dojo. Met excuses zou hij zich snel omkleden. Tot onze stomme verbazing stond hij haast binnen een minuut weer naast ons in aikido pak om zijn hakama aan te trekken. Het thema was werken met de kokyu-ho en de centrum lijnen van de partner. Vanuit katate dori wisselen van de heup en de hand laten vallen. Spelen met de zwaartekracht. Als het goed ging, dan kon je de partner haast omhoog mee laten liften. Toevallig had ik vorige week dezelfde les met thema in de eigen dojo aan de orde gebracht in het beginner uur. De kunst was om die omhoog gaande lijn weer te verlengen en dan b.v. een ikkyo ervan maken. Toen die lekker licht liep, schakelden we shiho nage en vervolgens naar irimi nage.

Daar kreeg onze Tim een paar mooie privé sessies voor de klas. Om het onderlichaam recht te krijgen, moest Wilko de onderrug een aantal maal flink corrigeren. Als Tim zelf vastliep, hielp Wilko hem wat door zijn onderstroom te versnellen in de rug. Na een aantal nadrukkelijke aanwijzingen van Wilko had Tim het al gauw in de gaten. Nu was de kunst om het lichte werk van ervoor te integreren maar de voeten sneller te laten schakelen. Het onderstel maakt een soort horizontale cirkel met haast een magnetische werking, aldus Wilko. Hij maakt een soort swingende beweging voor iemand van ons die pardoes zijn balans kwijt is, tot grote hilariteit van het publiek. De verticale lijn maak je met het bovenlichaam en werkt meer met zwaartekracht. Door de gecombineerde werking van deze beide cirkels kun je de partner verwonderingwekkend licht maken en licht houden.

We werken daarna met nikyo ura vanuit katate dori. Ook weer in drie vormen: fysiek zwaar, fysiek licht en met de kokyu-ho variant. Als Tim ze alle drie moet ondergaan en Wilko voor de klas vraagt welke hij het leukste vond, antwoordt Tim gevat: de kokyu ho variant! ‘Je moet jezelf een instructie geven: stap in je gevoel. En je moet er niet naar kijken; dan ben je er namelijk direct weer uit.’ Als afsluiter wat werk uit de rariteiten kabinet. Naast elkaar staan en de hand achter op de schouder van je partner leggen: onderlijf gronden, bovenlijf oprichten en openen, diafragma laten vallen, contact maken met je partner en deze licht omtrekken. Als het niet lukt, geeft Wilko de tip om je eigen elleboog iets op te tillen; dan blijft het contact met de partner super licht. Het voelt creepy als Wilko dit bij je doet en bevreemdend als het je zelf ook toevallig een keertje lukt bij je partner. Aankomende donderdag gaan we hier vast weer mee verder want dan is Ikeda weer even in Nederland.