Wat een tof nieuwtje zeg. Creatieve toevalligheden komen hier mooi bij elkaar. Zoals jullie weten sponsoren we vanuit Aikido Groene Hart een weeshuis in Nepal voor vijf jaar. We hebben de onderlinge samenwerking vastgelegd in een projectplan. Daarin staat dat wij als vereniging tevens de verplichting aangaan om eens per jaar, naast de reguliere maandelijkse donaties, een extra inzameling te organiseren. Extra geld voor de kinderen of voor iets in het weeshuis dat verbetering nodig heeft. Dit jaar is de eerste poging voor die extra inzameling. Wat zouden we gaan doen? Afgelopen jaar hebben we met alle aikido kinderen een theater stuk opgevoerd in onze hoofd dojo te Woerden. De reacties van de ouders, opa’s en oma’s waren destijds hartverwarmend. Wat erg opviel na de voorstelling was dat mensen aangenaam verrast waren over de geschiedenis over het ontstaan van aikido en de geweldloze filosofische boodschap ervan.

Wat nou als wij het verhaal in een boekvorm zouden gaan uitgeven? Direct contact gehad met cartoonist Martin van Gelder waar we al heel veel werk mee gedaan hebben. Martin vond het een leuk idee. Na een bezoek bij hem thuis en het uitleggen van het verhaal is hij aan de slag gegaan met de tekeningen. Daarna op zoek naar een drukker. Ecodrukkers, waar een van onze eigen aikidoka’s werkt, in Nieuwkoop wilde graag meewerken aan dit initiatief. Afspraken gemaakt over aanleveren van materialen en een planning. Vorige week zaten we bij Ecodrukkers om de laatste hand te leggen aan de opmaak en vormgeving met Petra en Sander. Dit aikido boek vertelt het levensverhaal van Morihei Ueshiba en het ontstaan van aikido. Welke gebeurtenissen in zijn leven hebben geleid naar de vorm van aikido zoals wij deze nu beoefenen. Hoe onze vechtkunst is veranderd naar de boodschap van geweldloosheid. Het eerste proefexemplaar kregen we afgelopen week in handen.

Echt ontzettend leuk om de gespeelde scenes van de kinderen terug te zien in de cartoons van Martin. Het is een soort ons eigen boek geworden. De verkoop van het boek kent twee doelen. Als eerste de weeskinderen iets extra’s te geven. En als tweede het verspreiden van het aikido gedachtengoed. Een heel origineel cadeau voor zowel de volwassen aikidoka’s als voor de kinderen. Het is een beperkte full color oplage geworden want het blijft een flinke investering voor een vereniging. Een limited edition, deze unieke eerste druk die bovendien gedrukt is door een van onze eigen aikidoka’s Martin van Stokhem. Op 6 december gaat de website van het boek de lucht in. Vanaf dan is het mogelijk het boek te bestellen voor € 14,95. Van dit bedrag wordt per boek vijf euro gedoneerd aan het weeshuis in Nepal. Je kunt het boek ophalen bij je eigen leraar in de dojo; en daarnaast komt er een speciaal verkooppunt in Woerden op onze hoofdlocatie. We houden jullie op de hoogte.