Zaterdag 26 oktober was de Herfststage in Aikido centrum Leiden gegeven door Marc Jongsten (5e dan). Een zeer mooie zonnige dag. Er deel van de harde kern stagebezoekers uit Woerden was afwezig vanwege andere verplichtingen: vijf assistent leraren hadden die zaterdag de laatste dag van hun EHBO opleiding met examen; Peter van Lier zit sinds kort in de Opleidingscommissie van Aikido Nederland zat op dat moment in Amsterdam om voor het eerst samen met de Toetsingscommissie te vergaderen. Er waren op de Herfststage in totaal, ondanks ook de vakantieperiode, toch zo’n leerlingen uit Woerden aanwezig, Gert, Brian, Jesse, Edwin en Peter Kuhnen. Op mijn verzoek heeft Peter Kuhnen een stukje voor de website van Aikido Woerde geschreven een en foto aangeleverd.

“Na een korte warming-up, zijn we nog even door gegaan met het zwaard waar Marc die ochtend mee begonnen was. Het thema van de stage: frictieloos leren werken. Met ikkyo omote worden de aanvallen met het zwaard  van uke verwerkt. Na de ikkyo omote laat Marc zien hoe je de aanval (shomen uchi) met zwaard met de techniek sokumen irimi nage afgeweerd. Marc demonstreert duidelijk wanneer je moet vertrekken om de aanval van uke te goed te kunnen verwerken. Zodra de punt van het zwaard ter hoogte van je neus is, moet je er voor zorgen dat je vertrokken bent. De boodschap die je meekreeg was: concentreer je niet op het zwaard, maar vertrouw op je centrum.

Na het zwaard gingen we over op suwari waza ikkyo omote (lekker voor de knietjes). Marc laat zien dat als je op tijd vertrekt je uke kan openen en dat het dan super licht wordt (frictieloos). In dit geval wacht je op de uke. Het is niet de bedoeling om er vol in te gaan en je uke ‘op te eten’. Wanneer je er niet op tijd bij bent, krijg je frictie en dan wordt het een krachtspel, een gevecht. Na de suwari waza over naar tachi waza (staand) ikkyo omote. Als uke blijf je continu aanvallen met shomen uchi, zodra de hand geraakt wordt, ga je bewegen. Wederom maak het licht door met je ‘vrije’ hand onder de elleboog van uke een lichte druk uit te oefenen waar door deze kantelt. Echt super om te ervaren!

Marc scheidt even tijdelijk op de mat de hakama’s van de niet hakama’s en we gaan over op katate dori ikkyo omote met de zwaai erin. Op vol vermogen wordt er gedraaid door de uke’s en tori’s waar bij je meteen merkt dat als er snelheid inzit, het licht werken ook daadwerkelijk voor je gaat werken. Na de omote versie gingen we over op de ura, het achter langs gaan bij de uke. Meteen weer door naar katate dori sokumen irimi nage. Marc laat zien dat uke veel druk opbouwt in zijn pakking om deze druk dan ineens te laten verdwijnen met de techniek sokumen irimi nage. Er is hard gewerkt tijdens de stage. Al met al een mooie stage en ervaring rijker.”