Zaterdagavond 31 oktober was ik uitgenodigd om samen met mijn zoon Chay naar de BudoRings te komen. Een demonstratie toernooi met K-1 Prestige Fights en K-1 Four Man Tournaments. Gerrit-Bartus van de F.O.G. had kaartjes voor ons geregeld. En niet zomaar kaartjes, maar Golden Seats oftewel VIP-kaartjes. Nadat ik had uitgelegd aan mijn zoon dat dit soort kaartjes eigenlijk alleen voor zeer belangrijke personen zijn, zag je aan zijn glimmende oogjes dat hij het steeds leuker begon te vinden. Bij binnenkomst door een beveilingspoortje. We kregen een speciaal goud bandje aan onze pols en werden begeleid naar een exclusieve ruimte boven waar de grootste en bekendste vechters van Nederland bij elkaar waren. Mister K1 Peter Aerts en Thom Harinck bijvoorbeeld. Een bijzonder samenzijn en natuurlijk geweldig moment voor Chay. We hebben wat gegeten, gedronken en diverse mensen ontmoet en gesproken. Om 18:45 met zijn allen naar beneden, naar het VIP-terras waar we opnieuw werden begeleid naar onze plaatsen.

Verschillende demonstraties werden er gegeven. De beste demo zou een mooie prijs winnen van duizend euro en een beker. Maar terecht opgemerkt door de presentator was de eer om te winnen natuurlijk de mooiste prijs. De demonstraties waren goed gevuld met zowel jonge als wat oudere deelnemers en zowel mannen als vrouwen in haast wel elk team. Een grote groep van Kempo strijders liepen het toneel op. Knallende muziek en een lasershow op de achtergrond. Kleine mini kempoka’s lieten grote mannen en vrouwen door de lucht vliegen. Roger Alken (onze leraar didactiek bij AN) was de grote karate man vanavond. Niet alleen een demoteam maar ook echte vechters had hij meegenomen. Zijn vader wordt gezien als de peetvader van karate in Nederland. Een zeer strakke demonstratie van vier deelnemers met bruine band, waar een kleine karataka super gefocust een prachtige voorstelling heeft gegeven. Alle demonstranten kregen sowieso een waarderingstrofee. Tussendoor schakelen naar de andere mat waar de ringgevechten zouden gaan plaatsvinden.

Bij opkomst veel laser en heroïsche muziek als de gasten de zaal binnenkwamen. Een Italiaanse omroeper schalt met blikkerig geluid door de hele hal. Een mooie dame in een strak goud glimmend pakje loopt met een bordje binnen de ring rond en laat het publiek zien dat de eerste ronde gaat beginnen. In de tweede ronde werd er iemand knock-out geslagen. Zijn bitje vloog letterlijk door de lucht. De tweede wedstrijd was verrassend om te zien hoe Lars Jaarsma in zijn rol groeide. Heel knap hoe zij zichzelf steeds meer in zijn eigen kracht wist te krijgen. Hij is uiteindelijk kampioen geworden van de avond. Toch zijn er ook veel overeenkomsten in krijgskunsten. Een sankyo zag ik langskomen, kokyu nages, koshi nages, kote geashi. Er waren zeer strakke presentaties bij van onder andere ook jiu jitsu. In geel en zwart kwam er team op met nunchakus. Een zeer indrukwekkende show werd er gepresenteerd door de selectie SNN. Zij hebben ook uiteindelijk de prijs gewonnen op basis van de vechtkunstwaarde en het entertainment gehalte, aldus de jury.

In de pauze kwamen we diverse Aikido Groene Hart collega’s tegen: Fred, Jeroen, Jorn, Joost. Wilko Vriesman zou namens de D.A.F. een demo geven samen met Satomi, Frank, Danny en Daan. Een demonstratie om trots op te zijn. Wat een power heeft Wilko als hij op dat podium staat. Frank Groenen en Satomi mochten zelf ook een demo geven. Frank is een van de mooist bewegende aikidoka’s uit onze federatie. Satomi is enorm gegroeid in haar aikido, heel cool om te zien. Wilko eindigt met het zwaard wat er super strak uitzag. Een keihard geluid van hout op hout door de zaal. Chay schrok gewoon van de knallen, vertelde hij later in de auto. Bij de uitreiking van de prijs door Henk Verschuur, de voorzitter van de F.O.G., vertelde hij dat deze avond heeft laten zien dat de krijgskunsten nog zeer levend zijn. Naast veel ervaren vechtkunstenaars ook veel jong aanwas. Een onvergetelijke avond voor mijn zoon. De hele avond is hij van eten en drinken voorzien. Toen ik hem vroeg hoe hij de avond had gevonden: “Echt super gaaf. Ik voelde me echt heel belangrijk en alles.”