Vereniging Aikido Centrum Woerden (ACW) werd afgelopen woensdag geconfronteerd met een plezierig probleem: de aikido kindergroepen worden te groot. Woensdag 15 januari was de eerste open les van het nieuwe jaar. Meer dan 30 kinderen stonden met elkaar op de mat om eens nader kennis te maken met aikido. En niet alleen uit Woerden, maar zelfs vanuit de regio als Vleuten, De Meern en Bodegraven. De groepen worden nu iets te groot en daarmee te onrustig; en er is gezocht naar een goede oplossing. Vanuit de vereniging zijn ze natuurlijk erg blij met het feit dat kinderen vaker kiezen voor aikido.

Peter van Lier: aan belangstelling heeft onze vereniging, ook bij kinderen, vanaf het begin geen gebrek gehad; maar sinds het afgelopen jaar weten gelukkig steeds meer kids hun weg te vinden naar ons. Dat komt niet alleen omdat we vaak adverteren met open lessen; want veel ouders geven aan mondeling over ons te horen hebben gekregen. De eerste jaren hebben we de groei kunnen opvangen met meer begeleiders uit de volwassen groepen en de jeugd groep. Daarbij kunnen we tegenwoordig goed rekenen op de Maatschappelijke Stagiaires uit Woerden: drie lopen er momenteel bij ons rond om te helpen bij de kindergroepen.

Reden van de aantrekkingskracht is dat ouders het prettig vinden dat aikido geen wedstrijden of competitie kent, dat bepaalt voor een groot deel de plezierige werksfeer op de mat. Verder wordt aangegeven dat de filosofie van de geweldloze communicatie bij aikido een rol speelt, samen met de onbewuste verbetering van de lichaamscoördinatie door het doen van de oefeningen. In goed overleg en afstemming met de ouders hebben we besloten om de twee kindergroepen nu te verdelen over drie kindergroepen. Zo hebben we de spreiding van de drukte in de groepen voorlopig prima opgelost, vertelt Peter. Daarmee is het gelukkig nog steeds mogelijk om ook nieuwe kinderen kennis te laten maken met aikido bij onze vereniging.