Zondag 19 december was alweer de laatste regionale stage van het jaar. In Alphen aan de Rijn dit keer. ’s Morgens keek ik uit het raam en zag dat er iets van 15 tot 20 centimeter sneeuw was gevallen. ‘Oeii,’ dacht ik toen. Wij zouden de helft van onze matten verplaatsen naar Alphen voor deze stage. Het rijden met een volle aanhangwagen met matten in dit weer zou zeker een soort mini avontuur worden. Gelukkig is alles goed verlopen. Ondanks de heftige sneeuwval, was de stage zeer goed bezocht: zo’n 80 aikidoka’s uit het land hadden zich verzameld. Het was vooral ook leuk om ‘oude’ aikidoka’s uit Leiden, die inmiddels verhuisd zijn en/of een eigen dojo ergens anders in het land zijn begonnen, weer terug te zien op deze kerststage.

Na de afgenomen examens in het uur voor de stage door Caroline, opende Marc de stage met een warm welkom. “Als het zo druk is gaan we extra letten op het voetenwerk: de verplaatsing. Je moet met je voeten leren denken in het aikido.” We gaan aan de slag met soto kaiten nage. In het begin vanuit katatedori, later vanuit shomen uchi. Een van mijn leerlingen vertelt in de pauze dat hij vooral ‘val sensatie’ vanuit de dynamische aanval erg gaaf vond om op deze wijze te bestuderen. “In het begin moet je eigenlijk een aikidoka naspelen. Dat is ook de rol van de leraar en zijn uke voor de klas. Die moet je zo precies mogelijk proberen na te doen. Door deze als het ware op deze wijze te imiteren groei je langzaam in de rol van de aikidoka,” geeft Marc als tip mee.

Na de stage worden nog wat hogere kyu examens afgenomen. Daar wordt het trainen al een stuk dynamischer. Als een van deze kandidaten in het werken wat vastloopt, dreigt hij inderdaad door zijn ‘eigen werklust ten onder te gaan,’ zoals Marc dat zegt. Je ziet hem worstelen met de aanvaller en hij werkt daardoor steeds meer op het fysiek. Marc maakt er een opmerking over en de leerling schakelt direct weer naar het lichte werk. Later vertelt Marc: het is niet erg om onder de druk van het examen te ontsporen, maar het gaat er wel om dat je jezelf weer op het juiste spoor kunt zetten. Dat is wel een van de kernprincipes in het aikido: onder de druk juist de frictieloosheid blijven zoeken. Alle kandidaten zijn uiteindelijk geslaagd. Een mooie afronding van het jaar. Fijne kerstdagen toegewenst.

Hieronder diegenen van ACW die geslaagd zijn voor hun passage tijdens de stage. Zesde kyu: Hans, Lucien, Jurgen, Rowan. Voor de vijfde kyu: Bas van der Pol. Voor de vierde kyu: Erwin, Jannie, Martijn, Marnix, Wout, Veronique.