Een internationale kinder- en jeugdstage. Dat komt niet zo heel vaak voor in Nederland. Een speciale aikido gastdocent genaamd Eiji Katsurada zou de stage verzorgen. Speciaal uit de Hombu dojo van Japan. Hij geeft ook daar les aan kinderen en volwassenen. De tweeëndertig aikido leerlingen die zin hadden om mee te gaan vanuit Aikido Groene Hart werden verzameld vanuit drie plaatsen: Kamerik, Woerden en Vleuten. Rond half tien zou iedereen volgens het plan in Papendal zijn in de Ruska Hal. Een splinternieuwe budo hal midden op het TopSportCentrum in Arnhem. Het publiek kon van boven naar de mat kijken. Een grote lichte zaal met wit en grijs. Een grenen plafond met robuuste balken gaf het een warme sfeer. De matten waren donkergrijs en in het midden drie vierkante matten van oranje van 8×8 meter breed. Aan de linkerkant stonden 12 witte stoelen voor het hoog geëerde publiek. En dat loog er niet om: de ambassadeur van Japan was zelf op bezoek gekomen. En André Bolhuis de voorzitter van NOC*NSF en Gerrit Bartus Dielissen de voorzitter van Aikido Nederland. De kinderen waren aan het fluisteren naar elkaar. Zeker meer dan 250 aikido leerlingen op de budo mat beneden ons. Het publiek om mij heen dringen om beter zicht te krijgen om wat er allemaal aan het gebeuren was.

Wilko Vriesman kwam als eerste naar voren om de stage te openen en vraagt de kinderen driemaal of ze zin hebben in de stage. Een luidkeels: JAAAAHHHHH, allemaal tegelijk. De prominente gasten spreken allemaal een kort woordje waar ze de nadruk leggen op de budo spirit en vooral veel vrienden maken en ervan te genieten. Er zijn zes verschillende landen vertegenwoordigd op de mat. Een jonge kerel voor een Shihan, stapt beslist de mat op, knikt gemoedelijk naar het jonge publiek en loopt naar de kamiza. Eiji Katsurada. Satomi vertaald alles in het Engels en de les begint. Iedereen zoekt snel zijn eigen ruimte op de mat. Bij het achterovervallen en afslaan op de mat, klinkt het als een stevige donder door de zaal. Wat bewondering oogst bij het publiek, hoor ik om mij heen. Hele leuke warming up oefeningen waar ze steeds van voren naar achteren door de zaal gaan: als aap, tijger, voorover rollen, achterover, op elkaars rug, als kruiwagen, tot groot vermaak van de kijkers. Een grote groep genietende kinderen met veel plezier, dat is wat wij zien van bovenaf. Lieke Lievaart uit Woerden krijgt een schouderklopje en compliment van de Japanse leraar, waarop ze direct de glunderend naar boven kijkt en de duim opsteekt naar haar vader, die op zijn beurt weer trots naast mij staat te stralen en alles opneemt.

Er wordt een soort cirkel om de docent verzameld en ze beginnen met de eerste techniek op de knieën: shomen uchi ikkyo omote en ura. Wildvreemde kinderen kijken elkaar verbaast aan, halen nonchalant hun schouders op en beginnen dan maar met trainen. Mooi is dat je aikido gewoon nadoet. Je hebt er geen taal voor nodig. Om het wat te stroomlijnen mogen ze op commando aanvallen van de docent. Om beurten. Dan naar staand werken. De aanval blijft hetzelfde de techniek wordt irimi nage. De shihan beweegt vloeiend en krachtig en is zelf ook steeds uke. Dat vinden de kinderen leuk, dat zie je gelijk. Een korte break van vijf minuten en dan het tweede uur. Best pittig hoor. De ervaren docent schakelt naar wat spelletjes, maar geeft nadrukkelijk steeds een belangrijke opdracht mee: bokje springen, maar de handen strak voor je houden. Dan gaan ze met elkaar een piramide bouwen: vier kids onder, drie daarop en er dan weer twee boven. Livia Rijsdijk uit Vleuten wordt dan onverwacht en tot haar schrik boven op de piramide gezet door Eiji. Ze lacht blij naar haar moeder als ze eenmaal zit. Hier en daar verrijzen op de mat diverse bergjes met veel gelach onder de kinderen zelf en mede door de ouders daarboven.

Dan ineens heel serieus weer een cirkel. Er wordt verteld dat het heel belangrijk is om je armen recht te houden in aikido. Je moet vanuit je lichaam bewegen. De kracht niet uit de armen, maar uit je lijf. De power komt vanuit de samenwerking tussen lichaam en armen en dat in een ontspannen houding uitvoeren. Je kunt dit doen vanuit de pols, hart, buik, voeten et cetera. Denk eraan welke cirkel het beste past bij de partner met wie je traint. Diverse kinderen mogen de docent rond laten draaien. Dan laat hij ineens zien wat de relatie is tussen bokje springen, de stand bij het op je knieën zitten en de uitvoering van de techniek ikkyo ura. Heel nadrukkelijk. Je ziet de meeste kinderen langzaam knikken. Hele mooie lesopbouw van deze jonge leraar. Zelf de houding bij de opbouw van de piramide en de ikkyo eindklem wordt benadrukt dat deze gelijk is. Als ze aan de slag gaan zie je een ukkepukkie met gemak een grote gast zo op de grond draaien. Typisch aikido. De laatste techniek is ryote dori tenchi nage waar Katsurada een jonge gast uit het publiek in een vrije val door de lucht gooit. Britt van Geen uit Kamerik mag de cooling down voordoen met de Japanse Hombu dojo instructeur en het wordt aan twee kanten van mij opgenomen met Iphones. Leuke vent hoor deze docent. Maakt echt contact met de kinderen, raakt ze aan en laat ook met zich werken. Dat stellen de kinderen erg op prijs. Een daverend applaus voor deze Eiji Katsurada!