We hoorden vooraf al veel positieve geluiden. Vanuit Aikido Groene Hart was er gisteren al een lichting naar de Aikido Bridge 2017 geweest. Mooie stage en veel bijzondere dingen geleerd… Vandaag was de tweede dag. In de ochtend zouden Marc, Ikeda en Wilko de stage verzorgen. Tom in het middagdeel. Goed bezocht deze stage, zelfs gisteren op Goede Vrijdag. Vandaag zeker weer zo’n dertig enthousiastelingen op de mat. Uit alle landen weer, dus de spreektaal zou Engels zijn. Dit soort stages zijn meer dan de moeite waard omdat er onvoorbereid altijd een bijzondere verbinding tot stand komt: daar waar de drie stagedocenten op elkaar in gaan spelen.

Marc Jongsten heeft de aftrap: “Het gaat om het internaliseren van de aikido principes. Het innerlijke werk. We kunnen het fysieke deel echter niet overslaan om te leren. We beginnen met een katatedori en de druk opzoeken in de beweging. Unity. Connection. Dan ineens de druk loslaten. Ook loskomen van de partner. Eerst de ruwe energie ontmoeten en dan langzaam loslaten. Het gaat om een verticale actie: iets laten vallen en dan weer laten opkomen. Open jezelf en zoek de extensie. Het fysieke component is om zeker te weten dat we niet weglopen, maar erin leren blijven. Dan zonder het fysieke deel hetzelfde werk. Vooraf druk opbouwen en net voor die ander pakt, doe je exact hetzelfde als daarvoor. Niet hechten. Licht en zacht contact. Vertrouwen op je interne systeem. De ander behandelen alsof deze zeer heet is. Zo licht. Dan naar tenchi nage ura. Hetzelfde principe, as niet eruit lopen of duwen. Draaien met dezelfde verticale beweging. Moedig zijn, echt proberen. Geen controle zoeken, want dan ben je verloren. Vanuit katate dori voel je goed dat de onderste hand de belangrijkste is. Als die ontoereikend is, dan explodeert de bovenste hand. Het hele lichaam moet je gebruiken om als één geheel te bewegen. De ander naar de juiste plek leiden.”

Ikeda laat zich pakken en maakt een tenkan en pakt de hand over. “Het gaat om kleine innerlijke bewegingen. Iets dat op de rand van het rechtopstaande papier staat en zowel links als rechts kan vallen.” Ikeda laat zijn hand vallen de uke zinkt naar de grond. Ogenschijnlijk moeiteloos. Twee ukes pakken hem nu stevig vast. “De kracht moet verdwijnen. Het lijkt wel fake. Het gaat om de innerlijke verbinding tussen lichaam en geest. Je moet de kracht veranderen. Eerst de fysieke beweging en dan de innerlijke.” Hij wappert wat met zijn hand. “Dat niet,” zegt hij. “Het hele lichaam laten werken: combinatie body and brain. Sturen daar naar waar de ander zijn balans kwijtraakt.” Het zet de uke stevig neer en duwt op de borst. Geen beweging in te krijgen. Dan zet Ikeda het hoofd van de uke achterover en duwt opnieuw. Die valt pardoes om. Dan hoofd voorover en de uke valt opnieuw. Een lachsalvo gaat door de zaal. Een raar gezicht. Maar wel een mooi beeld, dus wij moeten daarnaartoe sturen met de energie. Magisch werk. “Het is als een boken. Je moet niet letten op de hand die vastheeft, maar op het puntje van de boken en daarmee sturen.” Verbazing als het lukt. Dan schokt hij zijn lichaam alsof het onder 220V staat. “Dat moet je doen, maar dan van binnen. Je kunt het ook van buiten doen, dan gaan ze ook niet vechten.” Mooie humor. “Niet rechtstreeks duwen, maar met een golfbeweging.” Dat bleek de gouden tip te zijn…

Wilko neemt het stokje over. “Als je je laat pakken met katate dori, blijf dan neutraal staan – zonder je lichaam te veranderen en toucheer alleen de schouder. Daarna hetzelfde maar dan alleen met de mind.” Het werkt allemaal. Ongelooflijk. “Het is alsof er een vogeltje op de schouder van uke zit, pak die vogel zachtjes. Ook handelen zo onschuldig als de vogel. Zwaar contact maakt de partner sterk.” Het voelt heel raar. Als Wilko zijn hand op je schouder legt dan voelt als een elevatie. Als hij achter je stapt, kun je haast niet anders dan volgen. “Kijk zo zet je de uke in beweging, zo creëer je een irimi nage. Je laat hem langzaam vallen en het is al gebeurd. Aikido is gemaakt voor luie mensen,” zegt hij smalend. De kreunende uke voor de klas zegt ons genoeg. Het lijkt wel alsof hij de uke alleen bewaakt, zonder iets te doen. “Niet pakken, dan verlies je iets. Blijf in de verbinding. Alsof je iets delicaats vasthoudt.” Dan vanuit ai hanmi naar ikkyo door de uke goed te openen. Licht en ruim. “Je moet het breekbare punt leren vasthouden. Je moet het dus leren níet te breken.” Om te trainen dit met de mind te oefenen zonder het fysiek, geeft Wilko ons mee om geluiden te maken. “Boem, boem. Anders gebruik je eerst je been om dat punt te markeren. Als Elvis de Pelvis zwiept hij met zijn heup. Gegrinnik aan de kant. Het is niet te geloven, als het werkt. “Niet jij beweegt, maar iets in jou doet je bewegen. Universele kracht, daar werken we mee.”