Naast echtgenote van Automotive Designer Ronald en moeder van vijf kinderen is deze kersverse zesde kyu Aikidoka van onze locatie uit IJsselstein in het dagelijks leven LeanSixSigma BlackBelt Coach. Hoog tijd dus voor een gesprek met Sasja Zunderdorp. Sasja vertelt: “In mijn tienerjaren was ik gek op voetbal en schaatsen, maar ik ben nooit verbonden geweest met een vereniging totdat ik op latere leeftijd met Aikido in aanraking kwam via een workshop over faciliterend leiderschap op mijn werk. Het fascineerde mij dat ik met een aantal instructies vanuit mijn centrum veel steviger op mijn benen stond en bijna niet om te duwen was. Ik vroeg mij af waar mijn geest en lichaam toe in staat konden zijn als ik mij op deze manier van bewust beleven ging toeleggen. Daarnaast vond ik de bewegingen, focus, rust en aankleding een kunstvorm die mij intens raakte.” Na deze voor haar intrigerende ervaring besloot Sasja zich in te schrijven bij een aikido dojo in Utrecht.

”Tijdens mijn eerste aikido lessen lag de focus vooral erg op de vorm. Daarnaast trainde meerdere ervaren aikidoka’s en een kleiner aantal beginnelingen door elkaar bij deze vereniging waar ik ooit begonnen ben. Ik kreeg de namen niet aan de technieken gekoppeld en had het gevoel meer bezig te zijn met wat mijn omgeving deed dan dat ik mij concentreerde op het ontwikkelen van de technieken vanuit mijzelf. Dat frustreerde mij; maar ja, ik weet dat de aanhouder wint! Ik ben gaan zoeken naar eventuele verschillen in het beoefenen van aikido en bezocht wat andere dojo’s in de omgeving van Utrecht om uit te zoeken of dit inderdaad van invloed zou zijn op mijn vooruitgang.” Zo kwam Sasja terecht bij Aikido Groene Hart op de locatie IJsselstein onder leiding van Ilse Hoppers. Bij Ilse is het direct duidelijk dat Sasja een doorzetter is. Ilse: “De eerste keer dat ze een les bij mij draaide, gaf ze meteen aan dat ze het gevoel had in anderhalf uur meer te hebben gezweet dan in een heel jaar bij de andere federatie. Sasja is spontaan en heeft een prettige invloed op de sfeer in onze dojo. De technieken probeert ze met alle zorgvuldigheid uit te voeren. Ze reflecteert en is voor een groot deel autodidact.

Haar krachtige persoonlijkheid komt tijdens de uitvoering van de technieken tot uiting in het niet opgeven en het controleerbaar houden. Het is heerlijk om haar bij onze club in IJsselstein te mogen hebben.” Sasja heeft ervoor gekozen om tweemaal per week te gaan trainen, met als extra op de vrijdag in Woerden. Fijn als je bij een vereniging op alle dagen in de week terecht kunt. Over wat aikido met haar doet zegt Sasja het volgende: “Wanneer ik train voel ik me vrolijk en energiek. Ik verwonder me over het directe effect van de manier waarop ik de technieken uitvoer en in staat ben vanuit mijn centrum te werken. In het dagelijks leven helpt Aikido mij minder vanuit mijn hoofd te leven en mij meer te verbinden met mijn intuïtie. Het helpt mij letterlijk te bewegen en de energie te laten stromen. Wat ik hoop te behalen binnen Aikido is een constante vooruitgang in beweging, focus, rust en aankleding met het behalen van de aikido passages. Ik wil heel graag deze kunstvorm blijven beoefenen. Ook wil ik uitdragen dat je door het beoefenen van Aikido leert om vanuit een respectvolle en geweldloze houding open te staan voor elke ontmoeting met jezelf en een ander.”