Aikido Groene Hart gaat eens per maand in gesprek met een van haar leden. Aikidoka Jurgen van Vliet bijt het spits af. Jurgen zit al sinds 2010 bij onze vereniging en is een trouwe beoefenaar ondanks zijn super drukke leven. Deze 39-jarige Shodan is overdag druk met zijn werkzaamheden als IT architect, is een gezinsman en sinds 2010 ook nog eens lid van Aikido Groene Hart, locatie Woerden. Voor 2010 heeft Jurgen nog een aantal andere martiale sporten beoefend zoals Kyokushin Karate en Taekwondo. Toen hij pas in de dojo kwam, ging het bij hem in het begin van aikido vooral over het afleren van aangeleerde bewegingen. Het korte snelle inkomende werk van karate kwam constant naar boven. Ook het staan op zijn achterste been was iets dat wel even geduurd heeft. Er is veel veranderd bij Jurgen. Afgelopen december heeft hij een keurig shodan examen gedaan op de kerststage in Leiden.

Jurgen: “Ik wilde na een aantal jaren minder sporten weer iets gaan doen en het martiale heeft me altijd aangesproken als sport. Echter was ik niet op zoek naar sporten met een wedstrijd mentaliteit en zocht iets wat qua denkwijze passend was. Na wat rondzoeken op internet werd het mij duidelijk dat Aikido een goede match zou zijn.” Zijn proefles bij Aikido Groene Hart liet dan ook niet lang op zich wachten. Op onze vraag wat voor hem het grootste voordeel van Aikido is antwoorde Jurgen: “Het is veel meer dan alleen een sport, je bent continue bezig met zelfontwikkeling op zowel lichamelijk als geestelijk vlak. Maar boven alles is het enorm leuk om te doen. Peter van Lier, onze hoofdinstructeur, geeft les op een zeer gestructureerde en opbouwende manier, toegankelijk en nuttig voor elk niveau.

Daarnaast gebruikt Peter veel humor en is er een mooie balans tussen plezier aan de ene kant maar ook hard trainen met discipline aan de andere kant. Dit gecombineerd met een stuk charisma maakt hem tot een geweldige leraar.” Jurgen zijn mantra is “Clear as water, Cool as ice”. Dit gebruikt hij om zichzelf rustig te krijgen bij stress of gevaar. Dat straalt hij ook uit als je naar hem kijkt: onverstoorbaar, alleen soms een miniem glimlachje bij een prachtig inzicht tijdens het trainen. Dan kijkt hij je even aan en zegt: ah, er is weer een vijftig eurocent muntje gevallen. Ook voor de nieuwe Aikidoka’s heeft hij een goede tip: “Begin en stop nooit meer. Gewoon blijven trainen, ook als je voelt dat je niet vooruit gaat niet opgeven. Na een tijdje merkt je opeens dat er iets veranderd is in jezelf en je weer een sprong maakt.”