Voor deze editie van ‘in gesprek met’ spraken wij met Jurgen Schildkamp. Deze gedreven veertig-jarige chefkok en vader van twee zonen traint sinds begin 2015 op onze locatie in Vleuten, onder leiding van John de Jong. Jurgen vertelt: “In mijn jeugd heb ik een aantal vechtsporten waaronder judo beoefend. Op mijn negentiende kreeg mijn zus voor haar studie aan de Toneel Academie aikido les om beter in gevoel te komen met haar lichaam. Ik heb toen een maand proefgedraaid en wilde hierna doorgaan omdat ik eigenlijk meteen gefascineerd was over hoe gemakkelijk en logisch het eruit zag, terwijl zelf doen toch hele andere koek is. Met tussenpozen, vanwege mijn werk als chefkok, heb ik onder andere les gehad van Piet Lagerwaard, Peter Bacas en Alex Brouwer voordat ik terecht kwam bij Aikido Groene Hart.” Afgelopen december heeft Jurgen zijn derde kyu behaald bij onze vereniging. Hij vertelt hierover: “Ik heb het niet zo op examens en heb het eigenlijk in al die jaren een beetje ontweken tot ik een artikel van hoofd instructeur Peter van Lier las op de Facebook pagina van AGH over de Nut en noodzaak van het gradueringsysteem binnen aikido.

Toen ik twee weken voor mijn examen door Peter tijdens de les naar voren werd geroepen om het examen te doen, sloeg ik dan ook dicht. Gek genoeg was dit precies wat ik nodig had, want op het examen zelf was mijn angst een heel stuk kleiner!” Zijn persoonlijke aikido hoogtepunt beschrijft hij als volgt: “Op de laatste dag van een driedaagse stage, toen ik er inmiddels negentien trainingsuren aikido had opzitten voor die week, was ik tijdens de laatste twee uren zo vermoeid dat mijn lichaam kennelijk besloot dat het totaal onzinnig was om alle spanningen, wat zorgvuldig was opgebouwd gedurende de afgelopen jaren, vast te houden. Ik beleefde een wonderlijk gevoel van vrijheid, zonder angsten of verwachtingen. Gewoon zijn. Ik had het gevoel dat ik 10 cm langer was en de rest van de wereld in slow motion bewoog. Een ontzettende bevrijdende ervaring en een doel om steeds naar terug te keren.” Naast zijn eigen training assisteert Jurgen al geruime tijd met veel plezier iedere donderdagmiddag in Vleuten bij de aikido lessen voor kids in de leeftijd zes tot en met acht jaar. Iedere donderdag is hij stipt om 16.00 uur in de dojo om, samen met de andere assistenten, de matten klaar te leggen voor de eerste groep aikidokaatjes van vijf uur.

Dojoleider van locatie Vleuten, John, zegt over hem: “Jurgen is een zeer positief ingestelde, gedreven en mooie aikidoka die iedere week vast komt trainen in de dojo van Aikido Centrum Vleuten maar ook wekelijks op de hoofdlocatie van Aikido Groene Hart in Woerden te vinden is. Hij is iemand die de tijd en rust neemt om zijn ervaring als aikidoka over te dragen. Daarnaast kan hij erg goed omgaan met kinderen. Jurgen is van grote waarde binnen de vereniging.” Op onze vraag hoe het is om les te geven aan kinderen zei Jurgen het volgende: “Het leukste is dat de kids lekker puur zijn: ze bewegen nog heel erg vanuit hun lichaam en niet, zoals volwassenen, vanuit hun hoofd. Ook al is het soms moeilijk voor ze om bij de les te blijven, toch zie je dat ze heel snel leren en na twee weken gewoon nog de Japanse namen van de technieken weten!” Gezien zijn betrokkenheid binnen de vereniging hebben wij aan Jurgen gevraagd of hij het leuk zou vinden om met de tijd assistent leraar te worden. Deze vraag werd beantwoord met een volmondig “JA!”. Jurgen zal starten met de EHBO opleiding om vervolgens de interne opleiding Assistent Leraar Martial Arts te volgen. Voor nieuwe aikidoka’s heeft Jurgen als tip: “Lekker meedoen, zet door en heb plezier!”