Op elf augustus 2011 kregen we via de website een vraag binnen. De ouders van Britt hadden onze website gelezen en zich verdiept in de diverse verhalen over aikido. Zij dachten dat deze krijgskunst wel eens iets voor hun dochter zou kunnen zijn om haar wat meer zelfvertrouwen te geven en wat weerbaarder te maken. Toen zij voor het eerst bij ons in de dojo kwam, wist ik dat het zou gaan klikken met aikido en Britt. Haar ogen lichtten direct op toen ze de mat respectvol betrad. Ze was toen tien jaar. Ze is eigenlijk alleen maar enthousiaster geworden sindsdien en helpt overal mee waar ze kan per seizoen. Soms laat het rooster van de school het tijdelijk even niet toe om te helpen bij de kinderen, maar zodra het enigszins mogelijk is, is ze er weer bij. Nu ruim vijf jaar later zien we een trotse en zelfverzekerde vijftienjarige zomaar grote stevige mannen rondgooien in onze dojo. Zo getuigen de diverse korte filmpjes die rond zwerven op het internet van opnames gemaakt tijdens haar afgelopen examen.

Voor onze rubriek ‘In gesprek met’ maakte Usha Narain een praatje met haar. ‘Deze ambitieuze aikidoka zit in de tweede klas van het LWOO op het Kalsbeek College in Woerden en volgt aikido lessen bij hoofdinstructeur Peter van Lier. Britt was voorheen behoorlijk onzeker en ging daarom op zoek naar een sport die haar bij het doorbreken hiervan kon helpen.’ Britt: “Ik zag Aikido voorbij komen en ben er toen over gaan lezen. Hoe meer ik las, hoe duidelijker het voor me werd dat dit de sport voor mij zou zijn”. Op onze vraag wat zij vindt van Aikido Groene Hart antwoordde zij: “Ik heb het erg naar mijn zin bij deze vereniging; het zijn leuke mensen en we hebben dan ook altijd veel lol met elkaar. Ik ben ook erg blij met mijn leraar. Wanneer je iets niet begrijpt, dan helpt hij je. Ik kan ook goed met hem praten.”

Over de voordelen van Aikido heeft Britt het volgende te zeggen: ‘Wanneer ik aan het trainen ben, vergeet ik alles om mij heen en ben ik écht alleen bezig met Aikido. Ook heb ik veel geleerd over mezelf verdedigen. Zelfs in het dagelijkse leven heeft Aikido een duidelijke invloed: ik blijf mezelf, wat ik erg belangrijk vind.’ Dat Britt veel heeft geleerd, is ons inmiddels duidelijk: deze topper heeft namelijk twee weken geleden haar derde kyu behaald! Ze draagt nu een hakama in de dojo. “Momenteel help ik met de kinderlessen, maar het lijkt mij geweldig om later zelf les te gaan geven.” Aldus Britt. Voor de nieuwe Aikidoka’s heeft ze als tip: “Train gewoon lekker mee, het geeft niet als je even niet weet wat je moet doen, er is altijd hulp! Aikido is gewoon een leuke sport voor zowel kinderen, jeugd als volwassenen”.