Op op zaterdag 20 juli was de aftrap van de Aikido Zomerschool te Markelo 2013. Wilko Vriesman (zesde dan) verzorgt de lessen van de zomerschool. In het eerste weekend doet hij dit samen met gastdocent Ulf Evenas (zevende dan). Ik had nog nooit van Ulf gehoord. Een Zweedse leraar met als achtergrond stijl die van Morihiro Saito Sensei (1928-2002), een van de eerste leerlingen van O Sensei. Hij was de eerste leraar in de Iwama dojo na het overlijden van O Sensei in 1969. Toch wel zo’n honderd aikidoka’s in de zaal schat ik zo. Het eerste deel van de stage was Zomerschool Markelo 2013in de middag en startte om 13:00. Het tweede deel was in de avond van 17:30 tot 20:00. Tussendoor hebben we wat gegeten op het terras dat aangebouwd is aan Sporthal de Haverkamp.

Wilko start het seminar met zijn gebruikelijke energieke hoge tempo, met als thema de partner licht te maken. We beginnen eerst met het zwaard: shomen – shomen. Het voeden van de onderstroom om pressie mee te geven bij de uitvoering van de techniek. Van zwaard naar aikido met shomen om daar met dezelfde principes verder te werken. ‘Don’t make it heavy, make it light!’ Snel inkomen en eigenlijk voor de partner de slag op het hoogste punt heeft, inkomen. Jouw hand onder de elleboog van de partner en deze in een verticale lijn omhoog te plaatsen. Niet duwen. Als de onderstroom laag blijft en doorloopt wordt het vanzelf licht. We wisselen onderwijl met verschillende aanvallen om de ervaring te verrijken. Wat later schakelen we naar jodan tsuki (stoot naar het hoofd). Eerst een rechte stoot en dan met terugtrekken om het zo wat realistischer te maken.

Ulf start met een reeks slagen met het zwaard uit kenjutsu: vier verschillende slagen vanuit shomen en drie vanuit yokomen. De basisreeks die terugkomt in bijna alle technieken. Veel aandacht voor de voetenstand: han mi, waar de voorste voet recht richting de partner staat en de andere er dwars achter – een driehoek. Een stevige positie die altijd weer terugkomt, ook bij aikido. De heup is een essentieel onderdeel voor de initiatie van de beweging volgens Ulf, die meer dan 45 jaar aikido ervaring heeft. Bij het slaan moeten we een Kiai maken. Ulf merkt op dat de Kiai naar buiten gericht moet zijn, naar de partner en niet ophoudt bij het einde van je zwaard. Hij maakt zelf steeds een korte maar ingetogen kiai, een soort: ‘wrraahhg’. Onbedoeld boots ik deze telkens na om er een gevoel bij te krijgen.

Zowel Wilko als Ulf benadrukken dat het er niet om gaat om de verschillen te zoeken in de diverse aikido stijlen, maar juist de overeenkomsten. Beide heren spreken over ‘blending’, ‘centering,’ ‘connecting’ en de principes die onder de diverse technieken liggen. Deze principes zijn in de aikido wereld universeel en uiten zich naar buiten slechts in verschillende vormen en stijlen. In de middag geven beide heren alleen aikido. Ze pakken elkaars principes over en referen naar elkander, wat de boodschap versterkt. Ulf vertelt dat O Sensei heeft aangegeven dat aikido ‘enjoyable’ moet zijn. Het lichaam moet het als plezierig ervaren. Als laatste geeft hij een mooie boodschap door van O Sensei: ‘In each techniek there is a secret message hidden for you.’ Een mooie afsluiter van deze eerste dag wat mij betreft.