Zaterdag 7 november was er een speciale Hombu delegatie die een seminar gaf. Deze delegatie verblijft een kleine week in Nederland in verband met de 400-jarige verjaardag van de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland. Op acht november geeft deze groep een budo demonstratie. Budo is een Japanse term voor vechtsport of martial arts. Budo is een samenstelling van het basiswoord Bu, dat ‘oorlog’ betekent en Do, wat betekent ‘.pad, of weg’.. Japanse martial arts werden ontwikkeld uit vechttechnieken van ongeveer 700 jaar geleden. Tijdens deze geschiedenis kwamen ze bij de disciplinaire basis van de Samoerai-waarden: rechtvaardigheid, moed, zelfbeheersing vorm, en billijkheid. Tegenwoordig wordt Budo beoefend als een praktijk van lichamelijke en geestelijke activiteit.

Het was een groep van zes personen: een Shihan met vijf leerlingen. Een mooie gelegenheid om eens met wat Hombu leerlingen te trainen. Ik heb ze dan ook vele malen opgezocht tijdens de stage. Ze werken veel met wat Wilco beschrijft als de tweede vorm van het werken met contact punten. Eerst in het contact de ‘bonk’ met de onbuigzame arm en dan werken met de energie die je daaruit terugkrijgt. Ze werken heel constant in deze vorm. Wat je dan voelt, is dat er een zeer ‘compact en georganiseerd’ lichaam staat achter die onbuigzame arm. Wat mij verder opviel was dat er nagenoeg geen gaten vielen tijdens de acties tussen uke en tori. Dat maakt het werken zwaar en dynamisch omdat je elkaar steeds snel weer opzoekt.

Een paar keer had ik de eer om met Wilco te trainen. Dat is toch weer wat anders als dan les krijgen van hem. Na deze ervaring met Wilco, weet ik in ieder geval hoe een ‘stuiterbal’ zich voelt als er met hem gespeeld wordt… We hebben diverse exotische technieken mogen proberen en wat interessante details meegekregen bijvoorbeeld bij de pakkingen. Na afloop van de stage konden diegenen die een DAF en/of NCS diploma in bezit hebben, in aanmerking komen voor een ALMA diploma. Het diploma werd officieel uitgereikt na de stage. Daar ontving ik dan ook mijn eerste Rijkserkende aikido leraren diploma.