Zaterdag en zondag 23 en 24 maart was de Nationale Lenteschool te Leiden, gegeven door mijn eigen leraar Marc Jongsten (5de dan). Er waren aardig wat aikidoka’s vanuit Woerden aanwezig. Zondag waren in ieder geval de loop van de dag op beide dagdelen goed gevulde zalen. Het eerste uur in de ochtend was zwaard. Marc zou twee aikiken kata’s behandelen. Altijd weer even wennen om het zwaard te hanteren. Helemaal als je dit nog nooit gedaan hebt, wat voor een aantal mensen zeker het geval was. De tweede kata (die waar je linksaf moest gaan) laat Marc een voor mij prachtig onvergetenlijk plaatje zien. Hij opent door zijn zwaard ontwapenend te laten vallen en toont in alle kwetsbaarheid zijn open borst naar de partner. Het lijkt alsof hij stilstaat, alleen zijn linker voet schuift iets opzij.

‘Zo mooi als op dit moment wordt het voor de aanvaller nooit meer.’ Dit nodigt uit tot de aanval, waarop zijn partner voor de klas uithaalt om hem te raken. Hij slachtoffert zichzelf, althans zo lijkt het. Op het moment dat het zwaard van de partner daalt, zoeft Marc weg en pakt een nieuwe positie. Maximaal openen en maximaal sluiten, om vervolgens weer te openen en terug te slaan. Het zijn die ‘plaatjes’ die je niet meer vergeet. Marc is eigenlijk een theater man bij uitstek. Hij weet het prachtig te vertellen met beeldende verhalen, doorspekt met humor en de aikido filosofie. Hij heeft zondag dan ook met gemak het publiek op zijn hand. Wat later moeten we de twee kata’s combineren met een spannend verhaal dat je van achteren aangevallen wordt en daarop moet afwisselen in reactie met deze twee eerder geoefende kata’s.

’s Middag neemt Caroline het eerste deel voor haar rekening. Zij pakt het thema openen en sluiten (kokyu) weer op vanuit een techniek: ai hanmi sankyo. Caroline heeft ook een mooie duidelijke aikido boodschap: je moet eerst samenwerken om het elkaar te leren. We wisselen af met zittende en staande technieken. Marc pakt daarop de boodschap van Caroline weer over in het laatste deel van de stage. ‘Discipline is the difference between what you want most en what you want now,’ vertelt hij als iedereen weer te snel gaat. Even wachten, groeperen en dan pas weer verder gaan. De metafoor van het trainen van je interne compressor en het laten weglopen van de druk door een tai sabaki te maken in aikido. ‘Alsof je de waterstop uit de badkuip haalt, waardoor het water wegloopt. Het maakt niet uit hoe snel je deze eruit trekt, want het water kan toch niet sneller weglopen.’

Geslaagden voor de examens afgelopen weekend. Zesde kyu: Sandra, Jeroen Oostveen, Gijs, Fred, Danny en Nikky. Vijfde kyu: Marijn, Elsbeth en Harm. Vierde kyu: Benjamin en Jesse. Derde kyu: Rob Heijna, Patrique, Lucien, Jurgen, Peter Kuhnen en Jerry. Tweede kyu: Veronique Donia Nota. Eerste kyu: Richard ten Katen, Bas van der Pol en John. Allen van harte gefeliciteerd!