Van 27 tot en met 31 december was er de jaarlijkse Winterstage in de Vriesman dojo te Amsterdam. Onze jongste leerling Bas van der Pol en Peter van Lier waren aanwezig op deze stage. Bas wilde het wel eens meemaken een stage van Wilko Vriesman en kon met Peter ’s morgens meerijden. De stage begon met het zwaard: shomen shomen. Het inkomen als de ander met het zwaard je op het hoofd gaat slaan. Dat was wel even wennen voor Bas… dat inkomen onder die omstandigheden. Het ging erom een intentie impuls af te geven aan de ander. Kun je dat eigenlijk overbrengen, voelen en wat is dan de ervaring? Dit is echt zo’n prachtige oefening die je gewoon moet doen om het te kunnen beleven.

Daarna schakelden we naar aikido met als eerste techniek: shomen uchi ikkyo. De zwaardervaring van het uur daarvoor werden meegenomen naar dit onderdeel. Wilko vertelt: ‘Het eerste contact is altijd het buik contact. Het is alsof je een bowling bal gooit naar de buik van de partner. Zo voelt het. De meesten gaan voor het contact met de aanvallende hand en fixeren daar de beweging. Dat is precies wat je in het aikido niet moet doen, je moet de gevoelsstroom van onderen door laten lopen.’ Het is raar om dat te ervaren want ineens wordt aikido dan heel licht. Het lijkt wel of de partner ineens uit zichzelf gaat bewegen om jou een lol te doen. Maar niets is minder waar, door je stevige fundament kun je met gemak de energie van de ander laten stromen in een andere richting.

Op de terugweg in de auto vraag ik Bas naar hoe hij deze stage heeft ervaren. ‘Het is weer een totaal andere ervaring. De combinatie met het zwaard is mij nu ook een stuk duidelijker geworden. Het meest bijzondere vond ik het remmende effect bij de aanvallende partner te ervaren op het moment als ik zelf naar de ander toe beweeg as de ander aanvalt.’ Dat is ook zo fraai van het aikido: niet vechten en niet vluchten, maar een irimi maken – zoals wij dat noemen. Een inkomende beweging waarmee je de aanvallende energie een andere kant op kunt leiden. En dat alles zonder de ander te beschadigen. Een mooie afsluiting van het jaar. Van uit hier: iedereen een fijne jaarwisseling toegewenst en een bewegingsvol 2011.