Een ABC-tje. Zo noemt Wilko Vriesman dat. Het creëren van je eigen identiteit. Eerst de ‘A’. Ga in de basis positie hanmi staan en zak goed door je voorste been. Plaats je ‘mind’ aan de binnenkant voor je voorste knie. Dan de ‘B’. Vanuit die positie jezelf oprichten. Let op, doe die vanuit de onderkant, anders verlies je het centrum weer. Hier hebben we in de ochtend flink wat oefeningen mee gedaan. Het valt niet mee om je constant hiervan bewust te zijn – je eigen houding. De oefeningen hielden in dat de ander je centrum probeert te verstoren. Waarin jij jezelf weer herijkt naar eerst A en dan B. Het centralisatieprincipe van aikido is: wees stabiel gecentreerd in de onderbuik, zowel innerlijk als uiterlijk!

Na de pauze kwam de ‘C’ erbij: de ‘mind’. Die neemt vanuit de stabiele en constante centralisatie ineens een besluit om de actie te laten lopen. Juist dan is het lastig om de basis én positie vast te houden. Als je dat verliest, ontstaat er direct een gat waar de ander in kan lopen. Op een gegeven moment ga je dat ook voelen. Als je het wel kan houden, voelt het goed aan. Stevig, dat ook. Maar dan vanuit rust. Zo zou je elk ‘gevecht’ moeten aangaan, geeft Wilko aan. Een gevecht is eigenlijk elke situatie waar jij je oncomfortabel bij voelt. Het centralisatie principe in de praktijk brengen terwijl er iemand een knal in je buik probeert te verkopen, is een goede manier om te experimenteren of het werkelijk stand houdt. En als het stand houdt, creëer je daarmee feitelijk je een eigen identiteit. Mooi gezegd hoor. Erg leerzaam om dit met elkaar zo te oefenen in een dojo.

Op de winterstage in Amsterdam waren op 28 december Judith, Jan Jacob en Peter van Aikido Centrum Woerden aanwezig. Heerlijke stage. Er was op een gegeven moment zelfs een soort ‘mist’ aanwezig in de dojo. Fijne jaarwisseling!