(onder) Raymond, Jorrit, Ilse en Helina; (boven) Tjeerd en Bart

ACW was aanwezig bij de primeur: de eerste dag op de eerste lentestage van de DAF. De ervaringen die Marc had opgedaan in Japan werden terug-gekoppeld tijdens deze eerste lentestage. “Er wordt bij ons teveel gewerkt met de weerstand. In Japan is daar nagenoeg geen sprake van. Ook de uke’s geven te weinig voeding in de aanval hier.” Na het pakken, blijven sommigen als het ware als een ‘stokstaartje’ staan. De beweging valt dan weg. Het thema van het eerste stage uur was dus om nu als uke de aanval te blijven ‘voeden’.

Op deze manier kan je contact maken in de bewegingen; maar ook het contact blijven houden gedurende de gehele aanval. Het creëren van harmonie (aiki) tijdens het werken. Licht werken dus in het eerste uur. Dat is toch weer even wennen. Vreemd genoeg is dat toch ook fysiek wel weer zwaar, maar dan op een totaal andere manier. Het werken vanuit het voelen, om van daaruit het contact te blijven onderhouden, kost veel energie. In het tweede uur was er weer wat tijd voor dynamisch werken met de vrije val – vanuit katate dori shiho nage. Toch ook wel weer even lekker na al dat lichte werken. De stage was zo opgezet dat deze een mooi totaalbeeld gaf tussen deze twee uitersten van werken.

Aan het einde van de stage waren er de kuye examens. Vier stuks mochten er opkomen van ACW: Jorrit, Raymond en Helina voor de 5e kuye en Ilse voor de 6e kuye. Altijd toch wel weer even spannend zo’n examen. Alle vier hebben een prima examen laten zien. Ilse is zelfs geslaagd voor ook haar vijfde kuye examen. Vier vijfde kuye-ers voor ACW: gefeliciteerd alle vier. Een letterlijk en figuurlijk geslaagde eerste lentestage dus voor Aikido Centrum Woerden.