Van 11 tot 20 juli was de zomerschool Markelo 2009. Het is bijna een soort aikido evenement aan het worden. Gedurende een hele week met allerlei aikidoka’s door en met elkaar op de mat. Tweemaal per dag tweeëneenhalf uur trainen. De stage was een combinatie van Wilko Vriesman (5e dan) en Ikeda Shihan (7e dan). Het eerste uur werd telkens gegeven door Wilko en het tweede uur door Ikeda. Een waar genot.

Een zeer aimabele man, Ikeda. Rustig, heel erg vanuit zichzelf en oorspronkelijk. Met een vleugje humor, wat het prettig maakt naar hem te luisteren. Als hij praat, is het ook echt stil. Het is onwaarschijnlijk wat Ikeda heeft laten zien. Als ik het zelf niet had ervaren bij hem in deze stage, had ik het niet gelooft. Het lijkt ook ‘fake,’ zoals Ikeda dat zelf zegt. Maar zelfs de sterkste en zwaarste aanvallers moesten bewegen. ‘Een techniek moet zo snel gaan als een stoot,’ verhaalde Ikeda. Om vervolgens onze aikidoka’s met gemak in de lucht te gooien; zelfs als ze echt in volle actie op hem afkwamen. Een indrukwekkende prestatie.

Het aikido van Ikeda staat nog veel te ver van ons af: al vóór het eerste contact het centrum en balans van de ander te pakken?! Het is natuurlijk prachtig om het te zien en met elkaar te gaan beoefenen. En soms lukt het ook, haast per ongeluk. Het is geweldig dat Wilko dit gat voor ons kan vullen. Wilko geeft woorden aan de ruimte die er tussen zit en neemt ons mee met didactische technieken en werkvormen. Zo laat hij ons ervaren wat het is om het centrum van de ander te beroeren en hoe deze vervolgens in beweging te krijgen. Met kleine tussenstapjes. Een prachtige combinatie, Wilko en Ikeda. Aan het einde van de stage gaf Ikeda mee dat een dojo er juist is om fouten te mogen maken en er van te leren. Of zoals Ikeda het zelf zegt: ‘A dojo is factory yourself.’