Deze maand heeft Aikido Groene Hart wel een heel mooie primeur voor haar rubriek ‘In gesprek met’. Wij hebben namelijk de eer gehad om in gesprek te mogen gaan met niemand minder dan Bruno Gonzalez. Deze vierenveertig jarige Fransman werd in 1972 geboren in Frankrijk, Bordeaux. Op jonge leeftijd raakte hij, en is hij nog steeds, gefascineerd door astronomie en het heelal. Hij wilde daar dan ook graag meer van weten. Op vijftien jarige leeftijd vertelde een schoolvriend hem dat je met Aikido iemand gemakkelijk kunt controleren door hem bij zijn schouder te grijpen zoals Spock dat deed in Star Trek. Bruno zijn interesse werd meteen gewekt en hij besloot te starten met Aikido. Gedurende zijn Aikido trainingen heeft hij niet alleen Thaiboksen beoefend bij André Zeitoun en Braziliaanse Jiu-Jitsu met Christian Derval, Bruno heeft ook acht jaar verschillende dansen beoefend.

Dat Bruno zichzelf graag bezighoudt zal inmiddels duidelijk zijn. Ook nu beoefend hij, naast Aikido, Iyengar Yoga: “Al deze sporten hebben mij geholpen bij het beoefenen van Aikido, het beter ontwikkelen van mijn zintuigen en het leren begrijpen van de gemeenschappelijke principes van deze sporten”. Op onze vraag wat binnen Aikido een grote indruk op hem heeft gemaakt zegt hij: “De eerste keer dat ik in een dojo kwam voelde ik meteen de sfeer van discipline, traditie en studie. Daar was ik ontzettend van onder de indruk. Ik wilde ook geen recreatieve sport beoefenen, ik had dan ook vrij snel door dat achter het overduidelijke fysieke aspect van Aikido een kunst verborgen zat.”

Over de invloed van Aikido op zijn leven vertelt Bruno: “Het voelt voor mij niet dat mijn leven is opgedeeld, Aikido is een onderdeel van mijn leven en alle onderdelen staan met elkaar in verbinding. Toen ik begon met Aikido was ik jong en verlegen. Ik kreeg geleidelijk meer zelfvertrouwen. Aikido draait om de kunst van vereenvoudiging, luisteren en openstellen. Als een ware kunstenaar schaafde Aikido mij dan ook steeds meer bij. Om met de woorden van Etienne Decroux (Franse Mime acteur) en Paul Claudel (Franse schrijver en dichter) te spreken: “The arts are alike in their principles but not in their works. The principle of great art is to strictly avoid the useless.‘’ Ook begrijp ik na 29 jaar Aikido deze quote van Meester Dogen (Zenmeester) steeds beter: “As you are the cause of the opposition, there does not exist opposition apart from you.”.

Bruno is zelf onder de indruk van Christian Tissier: “Christian is het perfecte voorbeeld van een combinatie van subtiliteit, vastberadenheid en harmonie. Op onze vraag hoe hij denkt dat zijn toekomst eruit ziet heeft hij het volgende te zeggen: “Er zijn twee dagen in een jaar waarop we niks kunnen doen: gisteren en morgen. Vandaag is dan ook de dag om te leven, aldus Dalai Lama.” Als laatste vroegen wij Bruno of hij tips heeft voor beginnende Aikidoka’s: “Ik heb maar één tip en dat is om de vreugde die je krijgt van de training te behouden”. De eerstvolgende mogelijkheid om Bruno Gonzalez persoonlijk te ontmoeten is dichterbij dan je denkt: hij geeft een wapenstage op 8 oktober 2016 in de Dojo Kennemersporthal te Haarlem. Vooraf inschrijven geeft je een gegarandeerde plek, maar je bent ook welkom om binnen te lopen en ter plekke te betalen deze dag. Zorg dat je erbij bent!