Zaterdag 19 januari was de eerste meeting van een nieuw uniek Europees Aikido project: weerbaarheid tegen pesten op scholen. De kick-off meeting was in de hoofdstad van Slovenië, Ljubljana. Aikikai Slovenia is een van de initiatief nemers van dit project welke gefinancierd word door de Europese Unie. Deze eerste kennismaking tussen de verschillende deelnemende landen en aikido federaties bestond uit een kinderseminar en een officiële vergadering over de invulling van het project. Twee leden van aikido vereniging Groene Hart nemen deel aan dit project welke vanuit Aikido Bond Nederland, twee jaar aikido lessen zullen gaan verzorgen aan schoolkinderen van elf tot vijftien jaar. Christiaan Kuilman en Jørgen Schildkamp zullen de lessen op de geselecteerde scholen gaan verzorgen onder supervisie van Wilko Vriesman, de projectmanager van dit initiatief. Christaan en Jørgen vlogen afgelopen donderdagavond naar Ljubljana en hebben op vrijdagavond deelgenomen aan een eerste training in de Dokiai Dojo, Aikiai Slovenia. Het was een heerlijke training op hoog niveau welke werd gevolgd door een gezellige avond met Balkan muziek in de stamkroeg van de Dokiai leden.

Jurgen en Christiaan vertellen: “Op zaterdagochtend was er een twee uur derend kinderseminar gepland waar alle deelnemende federaties een deel van de les voor hun rekening namen. De Sloveense Aikikai Foundation nam het eerste deel van de seminar voor zijn rekening en bestond onder andere uit een warming up gevolgd  door ikkyo omote en ura, uchi kaiten nage en sumi otoshi. Wat direct opviel was het niveau van de dertigtal aikikids, welke uit verschillende delen uit Slovenië waren afgereisd voor deze seminar. Moeiteloos werden, zelfs door de allerkleinste vrije vallen ingezet. Indrukwekkend. Het tweede deel van de seminar was voor de leraren van Groene Hart vanuit de Dutch Aikikai Foundation. Een van de speerpunten van Aikido Groene Hart is dat je de basisbewegingen vooral belangrijk zijn, maar ook plezier iets is wat de kinderen tijdens de lessen moeten kunnen ervaren. Met dit in gedachten begonnen wij met eerst een oefening waar volgen centraal staat waarbij de opdracht was: heel licht contact te maken met de handen en te proberen de beweging van je partner te volgen zonder het contact te verbreken. Vervolgens je partner een stap te laten zetten door te trekken of te duwen terwijl je tegenover elkaar staat.

Daarna de opdracht om in ai hanmi dicht bij elkaar te gaan staan met de handen tegen elkaar en vanuit hier een mae ukemi te maken terwijl je je partner blijft aankijken. Best even spannend omdat je dus niet ziet waar je heen rolt. Aansluitend ryote kata dori waarbij tori de druk van uke moest laten doorlopen, heupen draaien, henka met een hand onder de ellenboog en hup, daar vlogen de aikidokatjes over de mat. Het laatste deel was voor de Hongaarse Aikikai Federatie en stond in het teken van moed. Erg leuke en leerzame les waarbij de kinderen door een springtouw moeten rollen zonder geraakt te worden. Tijdens de officiële vergadering werden de richtlijnen van het project besproken, met de geplande seminars en meetings. De aankomende twee jaar gaan Christiaan en Jørgen aikido les geven aan groep acht en aan de brugklassen op het voortgezet onderwijs. Het thema van deze lessen zal bestaan uit weerbaarheid tegen pesten. Alle ervaringen, methodes, trainingsmodules  en evaluaties zullen in Europees verband worden gedeeld en worden gebruikt om een programma te schrijven wat in een later stadium in meerdere landen van Europa gelanceerd kan worden als tool voor scholen tegen pesten. Wij zijn zeer enthousiast en vereerd om hun expertise op het gebied van lesgeven aan kinderen te gebruiken voor dit internationale project.”

Het project begint vanaf Februari en de volgende meeting staat gepland in juni te Budapest, Hongarije.