Op woensdag 7 en vrijdag 9 oktober 2009 waren weer open introductielessen bij Aikido Centrum Woerden. Tweemaal een volle zaal met veel belangstellenden die starten met het kennismakingspakket. De open introductielessen zijn zowel informatief als interactief. Ik probeer ze zoveel mogelijk op een reguliere les te laten lijken met ook zoveel mogelijk informatie over aikido. Dat is lastig in een uurtje, want aikido heeft zo veel te bieden, wat ik dan ook nog wil laten zien en ervaren.

Extra accent is op beide avonden gelegd op de mentale ontwikkeling die aikido biedt. De technieken van de krijgskunst worden in onze dojo vooral ingezet om aan de slag te gaan met jezelf: werken onder druk, het duidelijk stellen van je grenzen, het in de actie blijven, het omgaan met balansverstoringen etcetera. Een aantal hiervan hebben we ook met elkaar beoefend door ‘delen’ van technieken te doen in de praktijk.

Op het einde vertelde een van de nieuwe deelneemsters aan dat ze aangenaam verrast was door de mogelijkheden die aikido biedt. Haar verwachting was vooral zelfverdediging. Maar juist omdat er geen competitie element in zit, biedt het dit soort mentale onderdelen om bij elkaar te (helpen) ontwikkelen. Haar reactie was: “Er zit veel meer in dan ik had verwacht!” Bovendien was ze erg verbaasd over de lichtheid en het gemak waarmee ze onze uke’s uit balans kon krijgen. Mooie opkomst op beide avonden met ook een prima werksfeer.